In mijn praktijk heb ik herhaaldelijk gezien hoe de theorie van de vijf liefdestalen, ontwikkeld door dr. Gary Chapman, van onschatbare waarde is voor het begrijpen en verbeteren van relaties. In dit artikel vertel ik meer over de vijf liefdestalen; welke zijn er, wat doe je als jullie liefdestalen verschillen en waarom is het zo belangrijk om je eigen liefdestaal te kennen?
Er zijn vijf verschillende liefdestalen: positieve woorden, tijd & aandacht, cadeaus geven, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking. Weten welke liefdestaal jij spreekt? Je kunt de test doen op de site van Liefdestalen.
Positieve woorden
Deze liefdestaal draait om het geven van complimenten, bemoedigende woorden en oprechte uitingen van waardering. Nu vindt iedereen natuurlijk een compliment fijner dan kritiek, maar mensen die deze liefdestaal hebben, zijn er extra gevoelig voor. Heeft jouw partner deze liefdestaal? Dan zul regelmatig van hem of haar horen dat hij/zij van je houdt, door te zeggen ‘ik hou van jou’, maar ook door bijvoorbeeld een complimentje of andere positieve uitingen over jou en de dingen die je doet.
Daar staat tegenover dat een persoon met deze liefdestaal dat ook graag terug krijgt. Wat je geeft, is wat je ook van de ander terug verwacht. Geef je partner dus ook eens een complimentje!
Tijd en aandacht
Tijd & aandacht is een liefdestaal die draait om onverdeelde aandacht en het creëren van waardevolle momenten met je partner. Als relatietherapeut is het mijn taak om koppels te begeleiden bij het bewust investeren in deze tijd samen. Dit kan variëren van het samen maken van een wandeling tot een romantisch diner, of gewoon samen op de bank zitten en praten. Quality time is een manier om te laten zien dat je om de ander geeft door tijd te nemen voor jullie relatie.
Heeft je partner deze liefdestaal hoog in het vaandel? Plan dan eens een heerlijk avondje samen, met z’n tweeën. Het zal zeker gewaardeerd worden.
Cadeaus geven
Voor sommigen lijkt het geven van cadeaus het ‘kopen’ van liefde. Maar iemand met deze liefdestaal ziet dat zeker niet zo. Door een cadeautje te geven, besteed je ook tijd en aandacht in iemand. Het zorgvuldig uitkiezen van een cadeau dat echt bij iemand past, mooi inpakken, iemand verrassen met een kleinigheidje. Op die manier kunnen cadeautjes de verbondenheid in een relatie versterken.
De tip als je partner deze taal spreekt, is niet moeilijk. Neem eens een keer een kleinigheidje voor hem of haar mee. Check eens wat de favoriete bloemen of misschien zelfs geboorte-bloemen zijn van je vriendin en neem die mee. Check eens wat het favoriete bier is of kies juist een biertje dat je partner nog nooit gehad heeft en neem die mee. Steek aandacht in het uitzoeken van het cadeautje.
Dienstbaarheid
De liefdestaal van dienstbaarheid houdt in dat je je liefde toont door voor de ander te zorgen. Als relatietherapeut zie ik vaak dat partners hun waardering kunnen uiten door taken voor elkaar uit te voeren, zoals het bereiden van een maaltijd, klussen in huis of de tuin of huishoudelijke taken. Het gaat erom te laten zien dat je bereid bent moeite te doen voor je partner. Deze liefdestaal kan in een relatie dienen als een krachtige manier om wederzijdse waardering te uiten.
Heeft jouw partner dienstbaarheid als liefdestaal? Kijk dan eens wat je in of rondom het huis kan doen waarmee je de ander helpt. En merk ook op wat hij of zij voor jou doet: op deze manier ‘hoor’ je dat de ander van je houdt.
Lichamelijke aanraking
Lichamelijke aanraking is een van de meest fundamentele en krachtige manieren om liefde en genegenheid te uiten. Als relatietherapeut moedig ik stellen aan om hun fysieke connectie te koesteren. Dit kan variëren van knuffels en kussen tot intiem contact. Het is essentieel om de wensen en grenzen van je partner te respecteren en open te communiceren over fysieke intimiteit. Fysieke aanraking kan de emotionele verbinding verdiepen en een gevoel van veiligheid en geborgenheid bevorderen.
De tip voor mensen wiens partner deze liefdestaal hebben, is niet lastig te bedenken. Pak je partner in het voorbijgaan even vast, een arm om haar heen, een kus tussendoor, misschien een ondeugende tik op de billen. Als je elkaar maar eventjes aanraakt.
Maar check wel regelmatig bij elkaar wat je wel en niet prettig vindt. Lichamelijke aanraking is fijn en nodig, maar als het niet is wat de ander wil, kan het juist voor een onveilig of onprettig gevoel zorgen.
Wat als jullie liefdestaal verschilt?
In de realiteit van relaties komen we vaak tegen dat partners verschillende liefdestalen hebben. Een van de uitdagingen als relatietherapeut is het helpen van stellen om deze verschillen te begrijpen en te omarmen. Het is cruciaal om te beseffen dat wat voor de ene partner werkt, niet per se hetzelfde is voor de ander. Het vergt begrip, geduld en bereidheid om aanpassingen te maken.
Ik moedig stellen aan om openlijk te communiceren over hun liefdestalen en manieren te vinden om tegemoet te komen aan de behoeften van hun partner, zelfs als dit niet hun natuurlijke manier van liefde geven is. Als je ziet hoe blij een ander wordt van een complimentje, ook al is het niet jouw liefdestaal, dan word je daar zelf ook weer blij van. En als je ziet dat de ander moeite doet om in jouw liefdestaal te ‘spreken’, wetende dat het niet zijn of haar liefdestaal is, voelt dat extra fijn.
Ken je eigen liefdestaal
Het begrijpen van je eigen liefdestaal is net zo belangrijk als het begrijpen van die van je partner. Dit zelfinzicht is de sleutel tot het aangaan van gezonde relaties, omdat het je in staat stelt om je eigen behoeften en verwachtingen te communiceren en om je partner te leiden in hoe hij of zij jou het beste kan liefhebben.
Ga je lekker op complimentjes? Vraag erom! Is cadeautjes geven en krijgen helemaal jouw ding? Leg uit aan je partner waarom dat zo is en hoe dat voor je werkt. Lichamelijke aanraking jouw liefdestaal? Ga een gesprek aan over wat je hierin prettig vindt en wat je graag van de ander ontvangt.
Het kan zo fijn zijn om het hier samen met je partner over te hebben, elkaar te leren kennen als het gaat om jullie liefdestaal en daarna samen te kijken hoe je jullie verschillende liefdestalen kunt gebruiken om jullie relatie te verstevigen.
Hulp nodig?
Lukt het niet om elkaars liefdestaal te spreken of is kennis over jullie liefdestalen nog niet genoeg om jullie relatie weer op de rit te krijgen? Maak dan eens een afspraak bij mij!