Hoe zorg ik dat mijn partner meer gaat praten?

Als relatietherapeut hoor ik het bijna dagelijks “mijn partner praat niet”, “hij praat nooit”, “hij wil nergens over praten”, “wij praten niet meer”. Met name de man wordt regelmatig beticht van het niet voldoende praten. En laten we eerlijk zijn; niet iedereen is inderdaad een even grote prater. Er zijn babbelaars en wat meer rustige types. En ze zoeken elkaar vaak op. Want “zij kon altijd zo fijn vertellen over van alles en nog wat” of “hij kon altijd zo goed luisteren”. De drukte van de een trekt de rust in de ander aan en vice versa. Maar op een gegeven moment kan dat toch gaan botsen…

Communicatie is de sleutel

In de complexe dans van liefdesrelaties, is er één vaardigheid die keer op keer naar voren komt als cruciaal: communicatie. Zonder effectieve communicatie kunnen zelfs de sterkste banden verzwakken en uiteindelijk breken. Gelukkig zijn er praktische manieren om deze vaardigheid te verbeteren, en een van de meest effectieve is het implementeren van het Dagelijkse Basispakket, een concept ontwikkeld door Gary Chapman.

Een oefening

Het Dagelijkse Basispakket draait om het dagelijks delen van drie gebeurtenissen en de bijbehorende emoties met je partner. Deze eenvoudige maar krachtige oefening bevordert openheid, begrip en verbinding. Het biedt een gestructureerd plan voor communicatie, zelfs voor diegenen die van nature niet zo spraakzaam zijn.

De basis van elke sterke relatie is communicatie. Het vermogen om gedachten, gevoelens en behoeften effectief over te brengen, vormt de ruggengraat van een gezonde verbintenis. Het Dagelijkse Basispakket biedt een gestructureerde manier om communicatie op te bouwen, waarbij partners regelmatig de tijd nemen om hun dag te delen en naar elkaar te luisteren.

Hoe werkt het Dagelijkse Basispakket

De bedoeling is dat je elke dag een vast moment kiest, bijvoorbeeld na het eten, als de kinderen net op bed liggen, of als jullie zelf in bed liggen, waarop je de oefening doet. Tijdens dat moment deel je dan drie gebeurtenissen die je die dag overkomen zijn en wat je erbij voelde. Bijvoorbeeld: ik heb een presentatie gehouden op mijn werk, dat was best spannend, maar iedereen was enthousiast, waardoor ik trots was op wat ik had gemaakt. Of: vandaag kwam ons zoontje zomaar naar me toegelopen en gaf me een knuffel, dat gaf me zo’n warm gevoel. Maar natuurlijk ook negatieve gebeurtenissen: op de snelweg werd ik keihard afgesneden door iemand, ik was echt pissig.

Het delen van drie dagelijkse gebeurtenissen en de bijbehorende emoties biedt inzicht in elkaars levens en ervaringen. Het stelt partners in staat om zich meer verbonden te voelen met elkaars dagelijkse realiteit en vergroot de empathie. Door deze oefening regelmatig te herhalen, kun je een dieper begrip van elkaars perspectieven ontwikkelen en zo jullie band versterken.

Luisteren

Het Dagelijkse Basispakket moedigt partners aan om actief te luisteren naar elkaars verhalen en emoties. Het vereist dat ze zich volledig inzetten, zonder afleiding of oordeel. Die laatste herhaal ik even: zonder afleiding of oordeel. Zonder afleiding; doe dit niet terwijl de kinderen om je heen lopen te jengelen, en ook niet terwijl je op je telefoon zit te scrollen. Zonder oordeel; je luistert naar elkaar. Je hoeft niet aan te geven wat de ander wellicht fout heeft gedaan, beter had kunnen doen en je hoeft ook geen oplossing te zoeken. Je luistert naar elkaar. Deze focus op luisteren bevordert vertrouwen en intimiteits.

Communicatie is niet altijd gemakkelijk

Het is belangrijk om te erkennen dat communicatie in een relatie niet altijd gemakkelijk is. Sommige mensen vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen of hun gevoelens te uiten. Het Dagelijkse Basispakket biedt een gestructureerde en niet-bedreigende manier om deze vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen dat communicatie meer omvat dan alleen praten. Luisteren is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan spreken. Het Dagelijkse Basispakket moedigt jullie aan om actief te luisteren naar elkaar, zonder onderbreking of oordeel. Dit luisteren met empathie en begrip bevordert een dieper gevoel van verbondenheid en intimiteit.

Continu proces

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat communicatie een continu proces is dat voortdurende inspanning en toewijding vereist. Het Dagelijkse Basispakket is slechts een van de vele tools die kunnen worden gebruikt om de communicatie in een relatie te verbeteren. Het is belangrijk om open te staan voor het verkennen van verschillende methoden en benaderingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je partner.

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij jullie communicatie? Vinden jullie dit een interessant oefening, maar weet je niet zo goed hoe je het in kan zetten? Of wil je graag nog andere manieren leren om meer te gaan praten met elkaar? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn