Ik vind mijn samengestelde gezin niet leuk meer…

Het leven in een samengesteld gezin kan een complexe mix van emoties, uitdagingen en veranderingen met zich meebrengen. Voor sommige mensen kan het aanpassen aan deze nieuwe dynamiek overweldigend zijn, en ze kunnen zich zelfs afvragen of ze wel gelukkig kunnen zijn in deze situatie. In deze blog ga ik dieper in op de gevoelens van negativiteit die kunnen ontstaan ​​in een samengesteld gezin, de mogelijke redenen waarom iemand zijn samengestelde gezin niet leuk vindt, en hoe je deze negatieve gedachten kunt ombuigen naar positief denken.

Waarom is een samengesteld gezin zo lastig?

Je voelt je niet thuis in je eigen huis

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn samengestelde gezin niet leuk zou kunnen vinden. Een van de meest voorkomende redenen is het gevoel van vervreemding of niet opgenomen te worden in de nieuwe familiedynamiek. Het gevoel dat je niet thuis bent in je eigen huis. Het kan moeilijk zijn om jezelf onderdeel van het gezin te voelen wanneer er al jaren bestaande banden zijn en veel geschiedenis is tussen de biologische ouder(s) en de kinderen. Daarnaast kunnen conflicten, jaloezie tussen stiefbroers en -zussen, of zelfs weerstand tegen het idee van een samengesteld gezin ook bijdragen aan negatieve gevoelens.

Dit is niet wat je je had voorgesteld

Een andere reden kan zijn dat de verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit. Soms hebben mensen een idealistisch beeld van hoe het leven in een samengesteld gezin eruit zou moeten zien, gebaseerd op films, boeken of sociale media. Wanneer de realiteit niet aan deze verwachtingen voldoet, kan dat tot teleurstelling en negativiteit leiden.

Ook denk je tijdens je eerste verliefdheid vaak gewoon te makkelijk over het samengestelde gezin. Je houdt zoveel van je nieuwe partner, dan moet de liefde voor haar kinderen toch ook vanzelf gaan? En je bent het overal over eens, dan zal de opvoeding van zijn kinderen iets zijn waar jullie het ook vast over eens zijn…

Waarom voelt het nou zo

Om je negatieve gevoelens om te buigen naar positief denken, is het belangrijk om eerst de bron van de negativiteit te identificeren. Dit kan inhouden dat je jezelf vragen stelt zoals: Waarom voel ik me zo? Wat raakt me daar nu echt? Hoe had ik me het voorgesteld? Maar ook meer praktische vragen zoals: Wat zijn de specifieke aspecten van mijn samengestelde gezin die ik niet leuk vind? Welke veranderingen zou ik willen zien?

Het is goed om echt te kijken naar jouw pijn. Soms gaat het meer over jezelf, jouw verwachtingen, jouw pijn uit het verleden, dan over je stiefkinderen. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg praktische struikelblokken die misschien makkelijker zijn op te lossen. Soms is het fijn om hier eens met een stiefcoach over te praten. Ik kan vanuit mijn kennis over samengestelde gezinnen, maar ook uit eigen ervaring, hierbij helpen.

Kun je er iets aan doen?

Herinner jezelf aan positieve momenten

Een effectieve manier om negatieve gedachten om te buigen, is door jezelf eraan te herinneren wat je wel leuk vindt aan je samengestelde gezin. Herinner je de momenten van verbondenheid, liefde en steun die je deelt met je partner en stiefkinderen.

Zoek in je geheugen tot je een herinnering vindt.

  • Een blij gezichtje van je stiefkind
  • De keer dat je partner koekjes bakte met jouw bio-kind
  • De keer dat jullie met het hele samengestelde gezin een spelletje deden
  • Of toen jullie een leuk uitje hadden.

Focus op deze positieve ervaringen en koester ze als een bron van vreugde en kracht.

Positieve acties

De acties van andere mensen heb je niet in de hand, alleen je eigen acties. Dus neem het heft in eigen handen door zelf positieve acties te ondernemen binnen je samengestelde gezin. Betrek jezelf bij activiteiten die je leuk vindt en waar je van geniet, zowel individueel als samen met je partner en stiefkinderen. Door positieve ervaringen te creëren, bouw je een sterker gevoel van verbondenheid en geluk op in je gezin.

  • Voorstellen om iets te doen waarvan je weet dat de (stief)kinderen het leuk vinden, zoals samen een film kijken
  • Iets lekkers koken voor je stiefkinderen waarvan je weet dat zij het lusten
  • Toch gedag zeggen, al mompelen je stiefkinderen maar wat
  • Je stiefkind of je partner een compliment geven
  • Maar ook: Sorry zeggen. ‘Sorry dat ik laatst zo uitviel, ik zit niet lekker in mijn vel, en eigenlijk is het niet tegen jou gericht. Dat spijt me’
  • Goed voor jezelf te zorgen en te focussen op je partner en niet op de kinderen

Geef jezelf een schouderklopje

Het is belangrijk om jezelf af en toe een schouderklopje te geven, vooral wanneer dingen wel goed gaan in je samengestelde gezin. Erken je eigen inspanningen en prestaties, hoe klein ze ook lijken. Wees trots op de vooruitgang die je hebt geboekt en de positieve impact die je hebt gehad op de dynamiek binnen je gezin. Het vieren van deze successen zal je zelfvertrouwen vergroten en je aanmoedigen om positief te blijven denken, zelfs tijdens uitdagende momenten.

Blijven praten!

Blijf open communiceren met je partner en stiefkinderen over je gevoelens, behoeften en verwachtingen. Vraag ook wat zij willen, wat zij verwachten, hoe zij denken dat het beter kan lopen in het gezin. Niet alleen geef je zo iedereen het gevoel dat zijn of haar mening ertoe doet, maar je kan wel eens verrast worden over wat je partner en (stief)kinderen eigenlijk wel of niet prettig vinden lopen.

Geduld en Compassie

Ten slotte, wees geduldig en compassievol voor jezelf en voor anderen in je samengestelde gezin. Het aanpassen aan een nieuwe gezinsdynamiek vergt tijd en moeite. Sta jezelf toe om fouten te maken en te groeien vanuit uitdagende situaties. Met begrip, geduld en liefde kun je een positieve omgeving creëren voor jezelf en je samengestelde gezin.

En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn