Je liefde uiten met taal

Je liefde uiten met taal

Eerder schreef ik een artikel over de vijf liefdestalen die er zijn, volgens Gary Chapman. Positieve woorden, Dienstbaarheid, Lichamelijke aanraking, Tijd & aandacht en Cadeautjes. In dit artikel licht ik er eentje uit; de positieve woorden.

Deze liefdestaal draait om het gebruik van vriendelijke, bemoedigende, en ondersteunende taal om liefde en waardering uit te drukken. Als relatietherapeut weet ik hoe essentieel het begrijpen en spreken van de liefdestaal van je partner is voor een gezonde relatie. Lees hier meer over wat deze liefdestaal inhoudt, en hoe je als partner kunt leren om deze taal te spreken, zelfs als het niet jouw natuurlijke liefdestaal is.

Wat is de liefdestaal Positieve woorden?

De liefdestaal van positieve woorden is een van de vijf liefdestalen die zijn geïntroduceerd door Gary Chapman in zijn boek ‘The 5 Love Languages’. Deze taal draait om het uiten van liefde en genegenheid door middel van vriendelijke, opbeurende en positieve communicatie. Mensen met deze liefdestaal voelen zich geliefd en gewaardeerd wanneer ze worden voorzien van complimenten, aanmoediging en bemoedigende woorden.

Wat iemand geeft met de liefdestaal Positieve woorden

Mensen wiens liefdestaal positieve woorden is, vinden het prettig om hun gevoelens te uiten door middel van taal. Ze geven:

 1. Complimenten: Ze geven regelmatig complimenten over uiterlijk, karakter, prestaties en andere kwaliteiten die ze waarderen.
 2. Bemoediging: Ze zijn er om je aan te moedigen in moeilijke tijden, om zelfvertrouwen op te bouwen en geloof te schenken.
 3. Liefdevolle woorden: Ze spreken liefdevolle woorden en zeggen vaak “ik hou van je” en “ik waardeer je”.
 4. Dankbaarheid: Ze uiten oprechte dankbaarheid voor de kleine en grote dingen die hun partner doet.

Als je dus een partner hebt die je regelmatig vertelt dat hij of zij van je houdt, wat ze allemaal zo mooi of prettig of fijn vindt wat je doet, hoe hij je steunt of trots op je is, dan zou je wel eens een partner kunnen hebben die deze liefdestaal heeft.

Wat iemand verwacht met de liefdestaal Positieve woorden

Voor mensen met de liefdestaal van positieve woorden is het belangrijk om op dezelfde manier te worden behandeld. Je geeft wat je zelf ook graag zou krijgen. Ze verwachten dus:

 1. Wederkerigheid: Ze willen dat hun partner ook positieve woorden gebruikt om hun liefde en waardering te uiten.
 2. Oprechtheid: Ze hechten waarde aan oprechtheid in de woorden die worden uitgesproken. Woorden moeten gemeend zijn en niet slechts oppervlakkige complimenten.
 3. Aandacht: Ze verwachten dat hun partner aandacht besteedt aan hun behoefte aan positieve woorden en actief hun liefde uitdrukt op deze manier.

Heeft je partner deze liefdestaal, dan kan het wel eens zijn dat je hoort “je zegt nooit dat je van me houdt” of “je mag mij ook wel eens een complimentje maken”.

Tips voor partners van iemand met de liefdestaal Positieve woorden

Heb je het idee dat jouw partner inderdaad iemand is die als liefdestaal Positieve woorden heeft? Dan heb ik hier wat tips voor je om in zijn of haar taal te spreken!

 1. Luister actief: Leer te luisteren naar wat je partner zegt en hoe ze het zeggen. Merk de dingen op waar ze trots op zijn en geef oprechte complimenten.
 2. Leer de juiste woorden: Begrijp welke woorden en uitdrukkingen je partner het meest waardeert en gebruik ze regelmatig.
 3. Oefen oprechte dankbaarheid: Laat je partner weten dat je dankbaar bent voor wat ze doen en zeg dit regelmatig.
 4. Wees geduldig: Het kan even duren voordat je gewend bent om deze liefdestaal te spreken, maar oefening en geduld zijn de sleutels tot succes. In het begin kan het ook een beetje voelen als een trucje, omdat het misschien niet jouw natuurlijk liefdestaal is. Dat geeft niets; zie het als een teken dat je echt je best doet voor de ander, zelfs als het niet meteen natuurlijk komt. Met verloop van tijd wordt het meestal steeds meer natuurlijk en steeds minder een trucje.
 5. Vraag om feedback: Vraag je partner hoe je het doet en waar je kunt verbeteren in het spreken van hun liefdestaal.

Als relatietherapeut help ik stellen om te ontdekken wat hun liefdestaal is en hoe ze elkaars liefdestaal kunnen spreken. Zodat ze elkaar beter begrijpen, beter aanvoelen en een sterkere relatie ontwikkelen.

Kun je ook wel wat hulp gebruiken? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn