Kan het vertrouwen nog terug komen na vreemdgaan?

vertrouwen terugkrijgen

De laatste tijd heb ik regelmatig cliënten aan tafel zitten waar iets mis is gegaan in de relatie wat ervoor heeft gezorgd dat er geen of minder vertrouwen is in elkaar. Een van de partners is vreemdgegaan, stond op het punt om vreemd te gaan, of had ander gedrag dat niet paste in de afspraken die er waren.

En de vraag die ik dan krijg is: kan dat vertrouwen weer terug komen?

Kan het vertrouwen terug komen?

Om maar meteen wat positiviteit te brengen: ja, het vertrouwen kan terugkomen.

En om realistisch te blijven: nee, het komt niet altijd terug. En ja, het kost tijd en energie om het terug te krijgen.

Wat is er nodig om het het vertrouwen terug te krijgen?

Praten

Ten eerste is het heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Wat is er gebeurd, waarom is het gebeurd, hoe voelen jullie je erbij? Wat zijn de vragen waar de ander mee zit? Wees open naar elkaar over wat je denkt en voelt.

Denk na voor je iets vraagt

Denk wel na voor je al je vragen stelt. Wil je echt alles weten? Wat doet het met je als je alles zou weten?

Hier is helaas geen advies in te geven. Voor de een werkt het beter om niet alles te weten, voor de ander moet alles op tafel komen om verder te kunnen. Onthoud wel; als je vraag is beantwoord, kun je niet meer terug. Je kunt van niet weten naar weten, maar andersom is toch wat lastiger…

Denk na voor je iets zegt

Ga voor jezelf ook nadenken over hoe je je voelt. Wat vertelt dit jou? Het is gebeurd, wat zegt dit over de ander, over jezelf, over jullie relatie? Wat voel je erbij? Het is voor jullie allebei fijn als je tijd neemt om hierover na te denken. Om het gesprek zo open mogelijk in te gaan en echt eerlijk te zijn over wat je voelt.

Luisteren

Misschien nog wel belangrijker dan praten: luisteren. Luister echt naar wat de ander zegt. Het kan heel pijnlijk zijn om hierover te praten, voor beide partners. Maar luister. Geef de ander echt de ruimte om te kunnen zeggen wat hij of zij wil zeggen, zonder direct in de verdediging of de aanval te gaan. Dan voelen jullie je namelijk beiden niet gehoord.

Hoe verder na vreemdgaan

Openheid

En dan hebben jullie het gesprek gehad en besloten om verder te gaan met elkaar, wat dan? Geeft degene die is vreemdgegaan al zijn inloggegevens door zodat de ander zijn hele telefoon altijd kan doorzoeken? Wil je een app op haar telefoon zodat je elk moment van de dag kan tracken waar ze is? Moet er altijd openheid van zaken zijn over alles?

Soms helpt het in het begin om inderdaad echt open te zijn. Om je chats te laten zien aan het eind van de dag, of je telefoongegevens.

Maar uiteindelijk is dit niet hoe je wil leven, constant bewijzend dat je niets doet wat niet ‘mag’, constant zoekend naar bewijzen. Dus de vraag is of je er überhaupt dan mee moet beginnen. Wat je wil is dat je niet nodig hebt.

Praat er met elkaar over als je de neiging hebt om de ander te controleren. En praat erover als je je gecontroleerd voelt. Bespreek eerlijk waar je bang voor bent, stel elkaar gerust en probeer dan verder te gaan zonder die controle op elkaar.

Wat is eigenlijk vreemdgaan

Bespreek ook wat je eigenlijk vreemdgaan vindt. Wat is wel ok en wat niet? Wil je dat er geen contact meer is met bepaalde mensen, of ex-vriendinnen, of een bepaalde collega waar het (bijna) mis mee ging. Misschien is er eigenlijk best veel mogelijk binnen jullie afspraken, vind je het bijvoorbeeld prima als er wel gechat wordt, maar is afspreken een stap te ver.

Bespreek met elkaar wat je beiden nog ok vindt, wat je een onprettig gevoel geeft en wat zeker buiten de afspraken valt.

Luister niet naar je vriendinnen!

Er zijn altijd mensen die direct zeggen: nou, ik zou bij hem weggaan hoor! Dat pik je toch niet! Als hij dit doet, wat doet hij dan nog meer?? En eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger!

Mijn tip: niet naar luisteren.

Iemand die een keer een misstap begaat, is niet persé iemand die die misstap nog veel vaker begaat. Misschien is je partner ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd. Is het de reset van je relatie die jullie net nodig hadden. Of misschien zie je zelf ook wel in dat jullie relatie al minder was geworden voor dit gebeurde.

In mijn ogen is het altijd sterker om samen te proberen eruit te komen, dan om direct de handdoek in de ring te gooien.

Heb geduld

Heb geduld. Het terugwinnen van het vertrouwen heeft echt heel veel tijd nodig. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zo gaat het gezegde. En dat klopt ook.

Ook zullen er momenten zijn dat je dacht dat het weer goed zat, maar dat er iets gebeurd waardoor het weer helemaal mis lijkt. Het is een gevoelige plek nu en dat zal het nog wel even zijn.

Maar met geduld, praten en samen weer energie steken in je relatie, kan het vertrouwen echt weer terug komen. En kan het je relatie zelfs nog sterker maken dan het was.

Kun je wel wat hulp krijgen bij het terug brengen van het vertrouwen in jullie relatie? Neem dan eens contact op met mij!

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn