Kerst is een tijd van vreugde, samenzijn en liefde. Maar temidden van alle festiviteiten kan het soms een uitdaging zijn om de balans te bewaren tussen het vieren met het gezin, de relatie met je partner fijn houden én ook nog jezelf niet te vergeten. Als relatietherapeut en coach voor samengestelde gezinnen begrijp ik dat deze periode specifieke uitdagingen met zich meebrengt. In dit artikel deel ik daarom tips om een liefdevolle kerst te vieren, waarbij je zowel aandacht hebt voor je gezin, voor je partner en voor jezelf, met extra tips voor het samengestelde gezinnen.
Tip 1: Communiceer
Het is een beetje een open deur, maar toch ook precies hetgeen het vaak op mis gaat: communicatie. Bespreek vooraf met je partner en gezinsleden wat voor hen belangrijk is tijdens de feestdagen. Luister naar elkaars verwachtingen en ideeën. Heb je bedacht dat je heerlijk lang wil tafelen met het hele gezin? Overleg dan eens wat iedereen wil eten en kijk dan of “ik wil mini frikandelletjes” misschien toch wel zou kunnen passen. En wat wil iedereen doen? Een lekkere lange wandeling, met aan het eind warme chocolademelk met slagroom en onderweg lekker kerstkransjes knagen? Spelletjes? Misschien met z’n allen een Nintendo game doen, zodat je pubers ook nog het idee hebben dat zij wat te bepalen hebben… En ook niet onbelangrijk; op welke manier denkt iedereen mee te kunnen helpen met de planning, het koken, het huis op orde maken?
Tip 2: Creëer tradities en heb oog voor al bestaande tradities
Bouw samen met je gezin en partner aan nieuwe kersttradities. Of het nu gaat om het versieren van de kerstboom, het samen bakken van koekjes of het lezen van een kerstverhaal voor het slapengaan, deze rituelen versterken de familiebanden en creëren warme herinneringen.
Heb je een samengesteld gezin? Dan kan het zijn dat er al tradities zijn vanuit het vorige gezin. Kijk hoe hier ruimte voor kan zijn binnen jullie nieuwe samengestelde gezin. Door ruimte te geven voor tradities die er al zijn, is er bij iedereen ook meer ruimte voor nieuwe tradities om toe te voegen. En zo creëer je samen iets nieuws.
Tip 3: Neem de tijd voor elkaar
Temidden van alle drukte is het essentieel om quality time door te brengen met je partner. Plan bewust momenten in waarop jullie samen kunnen genieten, bijvoorbeeld tijdens een romantisch diner bij kaarslicht een paar dagen na kerst of een rustige wandeling in de winterse buitenlucht. Laat dit er niet op aankomen met zinnen als “ja, goed idee, gaan we een keer doen deze vakantie”. Plan. Zet het in de agenda.
Tip 4: Flexibele planning
Ga er maar vanuit dat dingen anders gaan lopen dan je van plan was. Een planning is natuurlijk goed en fijn, maar wees er niet te rigide in. De kerst kan ook nog een succes worden als je niet meer toekomt aan het huis stofzuigen, als de verkeerde aardappeltjes gekocht zijn, of de kerstballen op een andere manier hangen dan je eigenlijk wilde.
Tip 5: Zelfzorg
Neem tijd voor jezelf om te ontspannen en op te laden. Of het nu gaat om een rustige wandeling, een goed boek lezen of een ontspannend bad, zelfzorg stelt je in staat om er op emotioneel niveau beter voor je gezin en partner te zijn. Het is dus niet egoïstisch om even tijd voor jezelf te claimen, je wordt er gewoon een leuker mens van. En daar geniet het hele gezin van.
Tip 6: Verdeel de taken
Voorkom stress door taken en verantwoordelijkheden eerlijk te verdelen. Samenwerken in de voorbereidingen vermindert de druk op één persoon en creëert een gevoel van samenhorigheid. Het is fijn als dit ook in onderling overleg kan. Wie wil wat doen? Wie is waar goed in? Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, gaan we met z’n allen wat relaxter de kerstdagen in.
En laat het dan ook los! Zou je dochter stofzuigen en is het niet zoals jij het zou doen? Laat het los! Zou je zoon de laatste boodschappen halen en heeft hij sperciebonen mee in plaats van haricot verts? Laat het los! Niet alles hoeft perfect.
Tip 7: Vier de verscheidenheid
Respecteer en omarm de diverse achtergronden en tradities binnen samengestelde gezinnen. Dit is een kans om van elkaar te leren en de feestdagen te verrijken met verschillende gebruiken en rituelen. Praat eens met het hele gezin over kerst vroeger, nu en in de toekomst. Wat deed je vroeger met papa en mama? Wat vond je leuk en zou je willen blijven doen? Wat juist niet? Wat voor nieuwe dingen kunnen we samen bedenken?
Kerst is een tijd om liefde te delen, zowel met je gezin als met je partner. Heb je meer nodig dan de tips hierboven? Neem dan eens contact op met mij!