Positiever in je relatie staan; 3 oefeningen

positief denken

Het is vaak zo makkelijk om te zien wat er allemaal mis is in je relatie.

Hij praat te weinig.

Zij praat teveel.

Hij wil nooit knuffelen.

Zij zeurt altijd over van alles.

We doen nooit iets leuks.

Wat je aandacht geeft, groeit

Door al die aandacht voor alles wat er mis is, wat er beter kan, is er vaak nauwelijks nog ruimte voor wat er eigenlijk allemaal wel goed is. Hoe komt dat nu eigenlijk?

Negativity bias

Iets wat hier een verklaring voor is, is de ‘negativiteitsfout’ (negativity bias in het Engels). Dingen die negatief zijn, onthouden we sterker dan positieve dingen. Ook hebben we simpelweg meer aandacht voor het negatieve, dan het positieve.

  • Ben je een keer totaal de draad kwijtgeraakt tijdens een presentatie, tegenover vijf keer waarin het wel goed ging? Dan heb je je waarschijnlijk vooral die ene ‘negatieve’ keer in gedachten als je denkt aan presenteren.
  • Wilde je lekker koken voor je partner, maar kookte alles over, was het vlees verbrand en was je een belangrijk ingrediënt vergeten? Dat blijft wel hangen, terwijl je de keren dat het wel lukte vergeet.
  • Kreeg je van je partner een compliment over hoe mooi je nieuwe kleren staan, maar vond hij je nieuwe schoenen lelijk? Drie keer raden wat er meer binnen komt.

Drie positieve dingen tegen één negatief ding

Het blijkt dus dat negatieve dingen harder binnen komen dan positieve dingen. Sterker nog; om weer terug op neutraal te komen, moeten tegen één negatief ding, drie positieve dingen staan.

Stel dus dat je ochtend begint met het omgooien van je koffie, dan heb je drie positieve dingen nodig om überhaupt weer terug te komen naar neutraal. Je partner die een compliment geeft over je kleding, de kinderen die uit zichzelf hun bordje in de afwasmachine zetten en eens een keer lekker door kunnen rijden op weg naar je werk.

Meer aandacht voor positiviteit

Maar als datgene wat je aandacht geeft, groeit. Dan groeit het positieve gevoel dus als je meer aandacht hebt voor de positieve zaken om je heen.

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Daarom heb ik een aantal tips voor je om je hierbij te helpen. En natuurlijk is positief denken altijd fijn, los van je relatie. Maar vanuit mijn rol als relatietherapeut heb ik natuurlijk ook tips die speciaal zijn om de positieve kanten van je relatie weer te zien.

Terug naar het begin

Laten we eerst eens terug gaan naar het begin. Waarom zijn jullie eigenlijk verliefd geworden op elkaar? Ga eens samen zitten en haal herinneringen op aan jullie begintijd. Wat vonden jullie van elkaar? Wat was het moment dat je wist: met deze persoon wil ik oud worden? Wat waren de momenten dat je de kriebels in je buik voelde?

Maar stel jezelf ook vragen als: wat deed de ander toen waardoor ik wist dat hij of zij van me hield? En wat deed ik zelf om mijn liefde te tonen? En zijn dat dingen die jullie nu nog steeds doen? Kunnen jullie dat misschien weer oppakken.

Ook kun je terug gaan naar wat jullie toen deden. Misschien gingen jullie toen regelmatig naar de kroeg, een potje poolen, naar de bios. Zijn er dingen die jullie nu eigenlijk niet vaak meer doen en eigenlijk wel weer eens kunnen plannen?

Groener gras

We doen het snel; kijken naar hoe anderen het hebben en de conclusie trekken dat het gras daar wel een stuk groener lijkt. En natuurlijk kan ik je vertellen dat dat vaak niet zo is, dat op social media iedereen post over de leuke, geweldige dingen die ze doen. Maar dat weet je zelf ergens ook wel.

Daarom is deze oefening anders: bedenk eens waarom het gras aan jullie kant groener is. Vergelijk je met anderen en bedenk dan eens waarom jullie relatie beter is. Waar andere mensen jaloers op zouden kunnen zijn.

Elke avond

Een andere oefening, die meer voor jezelf is, is om zelf elke avond te bedenken waar je dankbaar voor bent die dag. Bedenk drie zaken waar je die dag dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld dat je man vandaag wel zijn kleren in de was heeft gegooid. Dat je vrouw heerlijk heeft gekookt. (okee, dat is wel erg stereotype he?) Of dat je een fijn compliment hebt gekregen van de ander.

Je kunt zeker gewoon drie dingen zoeken die in het algemeen fijn waren die dag (geen file, lekker broodje gegeten, even genoten van de zon), maar probeer ook te zoeken naar positieve dingen om te benoemen die met je partner of jullie relatie te maken hebben.

Hoe meer oog je hebt voor de positieve dingen, hoe meer dat gaat groeien en hoe minder ruimte er is voor negatieve dingen.

 

En heb je nu nog steeds het gevoel dat je met name de negatieve dingen ziet? Of heb je hulp nodig om samen met je partner

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn