Je gaat scheiden. En je hebt kinderen. Dan moet er dus een ouderschapsplan komen. Maar wat is nou eigenlijk zo’n ouderschapsplan en wat zet je daar allemaal in?
Belangrijkste onderwerpen
Volgens de Rijksoverheid zijn de belangrijkste onderwerpen van een ouderschapsplan:
- hoe je de kinderen betrokken hebt bij het opstellen van het ouderschapsplan;
- hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
- hoe en hoe vaak je elkaar informatie geeft over jullie kind(eren);
- hoe je samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
- de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).
Waar kun je verder aan denken?
Daarnaast kun je er nog afspraken in zetten over allerlei uiteenlopende zaken waar je tegenaan kan lopen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want alles wat je nu in (hopelijk) goed overleg in het ouderschapsplan kan zetten, kan later in principe niet meer leiden tot discussies. Waar zou je dan allemaal aan kunnen denken:
- huisregels, zoals bedtijden
- wie regelt de kapper, wat vinden we van haar verven
- wat vinden we van gaatjes in de oren, piercings en tatoeages, mag dat en zo ja vanaf welke leeftijd
- is er kleding die bij beide ouders aanwezig hoort te zijn, zoals sportkleding
- regelt elke ouder een fiets voor de kinderen of kan er één fiets zijn die bij beide ouders wordt gebruikt
- mobiele telefoon; vanaf welke leeftijd, hoe wil je het doen met de kosten, mag de telefoon mee naar de andere ouder, hoe houden we het gebruik in de gaten
- social media; welke social media vinden we geschikt vanaf welke leeftijd, hoe houden we het gebruik in de gaten, wie geeft er voorlichting over
- sparen we nog gezamenlijk voor de kinderen of ieder apart? en waar wordt de spaarrekening later voor gebruikt, is dat voor de studie, het behalen van het rijbewijs, of heel andere dingen?
- hoe stellen we een nieuwe partner voor aan de kinderen? en aan de ex-partner?
- zijn de namen papa en mama voorbehouden aan de biologische ouder? wat vinden we ervan als de kinderen hun stiefvader papa willen noemen, of iets dat daarop lijkt?
- hoe zorgen we er als ouders voor dat er nog goed contact blijft met de familie aan beide kanten
Tip 1: Bedenk wat er nog aankomt
En zo kun je natuurlijk nog heel veel meer zaken bedenken. Tip 1 is dan ook: Denk goed na wat er allemaal nog staat te gebeuren in het leven van je kinderen, waar je overeenstemming over zal moeten hebben.
Tip 2: Zet het duidelijk op papier
Zorg er ook voor dat alles wat je op papier zet, duidelijk is. Schrijf het helder en logisch op, zodat er op een later moment niet alsnog discussie komt omdat zaken niet duidelijk opgeschreven zijn.
Tip 3: Het draait om de kinderen
Bedenk bij het maken van de afspraken voor wie je ze maakt; voor je kinderen. Zorg er dus voor dat de afspraken die je maakt, bij je kinderen passen. Als het gaat om de omgangsregeling, wat zou er voor de kinderen fijn zijn? Er is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat het voor kinderen fijn is als de overdracht gebeurt door het brengen van het kind. Dus de ouder waar het kind op dat moment is, brengt het kind naar de ouder waar het naartoe gaat. Dat zou dus een afspraak kunnen zijn in het ouderschapsplan: een kind wordt in principe altijd gebracht.
Tip 4: Betrek je kinderen
Betrek je kinderen ook bij het ouderschapsplan, voor zover dat bij hun leeftijd past. Je zou kunnen vragen waar zij zich zorgen over maken. Misschien maken ze zich zorgen of ze nog wel naar hun sportwedstrijden kunnen. Of naar feestjes van hun klasgenoten. Als je weet wat hun zorgen zijn, kun je die waar mogelijk meenemen in je ouderschapsplan.
Tip 5: Je blijft altijd ouders
Realiseer je dat jullie misschien geen partners meer zijn. maar wel ouders. En dat je op die manier voor altijd aan elkaar verbonden blijft. Probeer daarom de communicatie tussen jullie zo goed mogelijk te houden. En bedenk je dat de andere ouder misschien niet alles op dezelfde manier doet als jij het zou doen, maar dat hij of zij ook het beste voor heeft met jullie kinderen. Laat de ander het ook op zijn of haar eigen manier doen. Als je nog steeds ruzie wil blijven maken met je ex, had je misschien net zo goed getrouwd kunnen blijven….
Tip 6: Evalueer
En tot slot tip 6: Evalueer het ouderschap zo nu en dan. Bijvoorbeeld twee keer per jaar. Jullie kinderen worden ouder, jullie worden zelf ook ouder en veranderen misschien wat van mening. Dan kan het zijn dat het ouderschapsplan niet meer helemaal past of zaken mist. Ga dus zo nu en dan samen zitten om er samen naar te kijken. Gebruik zo’n moment ook om rustig te praten over hoe het nu gaat, tussen jullie, met de kinderen. Als je zulke momenten kunt hebben om samen in alle rust de zaken te bespreken, komt dat de communicatie de rest van de tijd alleen maar ten goede.
Het ouderschapsplan draait om jullie kinderen. Hoe zorg je ervoor dat, ook na de scheiding, alles zo goed mogelijk geregeld is voor jullie kinderen. Zo lang jullie dat in ieder geval in de gaten houden, zijn jullie al heel goed op weg.
Is het lastig? Schakel een mediator in
En is het nu lastig om zo’n ouderschapsplan op papier te krijgen? Omdat jullie constant verzanden in eindeloze discussies. Of doordat je elke keer ruzie krijgt. Denk er dan eens over na om dit samen met een mediator op papier te krijgen. Een mediator kan jullie helpen om samen echt in gesprek te gaan, te luisteren naar elkaar, begrip te krijgen voor elkaars zorgen en om uiteindelijk een ouderschapsplan op papier te krijgen waar jullie allebei achter staan.