Waarom is mediation vertrouwelijk?

Waarom is mediation vertrouwelijk?

Eén van de belangrijkste aspecten van mediation is de vertrouwelijkheid. Dit betekent dat alles dat tijdens de mediation besproken wordt, onder geheimhouding valt. Dit geldt voor de partijen, maar ook voor de mediator. Waarom is dat nu eigenlijk, die geheimhouding?

Waarom is mediation vertrouwelijk?

Mediation werkt het best als je open en eerlijk kan zijn over je wensen, je zorgen, je gevoelens. Heb je het gevoel dat alles wat je vertelt daarna direct bij andere familieleden, collega’s of de buren komt? Dan ben je minder genegen om alles open en bloot op tafel te leggen. Vandaar dat je, voor je begint met de mediation, de mediationovereenkomst tekent. Hierin staat dat alles wat besproken wordt, vertrouwelijk is. Je spreekt dus met elkaar, en met de mediator af, dat alles wat verteld wordt onder de geheimhouding valt.

Loopt de mediation niet zoals je hoopte en voel je je genoodzaakt om toch een rechtzaak te starten? Dan mag je wat besproken is tijdens de mediation dus NIET met je advocaat delen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de mediation niet bang hoeft te zijn dat alles dat je zegt, later tegen je gebruikt wordt.

Overigens geldt dit alleen voor nieuwe informatie. Is de informatie openbaar, of al bekend voor de mediation van start ging, dan valt die informatie niet onder de geheimhouding. Alleen informatie die tijdens de mediation nieuw ter tafel komt, valt onder de geheimhouding.

Mag ik het echt aan niemand vertellen?

Maar mag je dan niemand iets vertellen? Je kunt je toch voorstellen dat het prettig is om de mediation met bijvoorbeeld je partner, een familielid of een goede vriend(in) te bespreken. Dat is bespreekbaar. Als beide partijen het ermee eens zijn, kun je het met iemand bespreken. Die persoon heeft dan echter ook weer de plicht om alle informatie vertrouwelijk te houden.

Vertrouwelijkheid van mediation draait erom dat je alles open en eerlijk kan vertellen. Heb je tijdens de mediation niet het gevoel dat dat kan? Bespreek het dan. We kijken dan samen waar het door komt en hoe we het kunnen verbeteren. Ik vind het heel belangrijk dat beide partijen het gevoel hebben dat ze alles kunnen zeggen wat ze willen.

Meer weten over hoe mediation werkt? Neem dan contact met me op of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn