Burenruzies

burenruzies

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Maar wat als je nu helemaal geen goede buur hebt? Wat als je middenin een burenruzie zit?

Iedereen kent wel de Rijdende Rechter, waar buren soms de meest hooglopende ruzies hebben over wat de kijker ziet als iets heel kleins. Hoe kan het toch dat je zulke ruzies krijgt met je buren? Maar als je er middenin zit, blijkt het allemaal een stuk vervelender dan de kijker kan vermoeden. Uiteindelijk gaat het namelijk om iets belangrijks: je woongenot.

Hoe ontstaat een burenruzie

In mijn ervaring als Buurtbemiddelaar bij MDF Zeewolde blijken een aantal situaties vaak voor te komen bij burenruzies:
* Het probleem dat eigenlijk nooit besproken wordt, waardoor het voor de ene buur steeds groter wordt en voor de andere onbekend is
* De irritatie over iets dat in het begin nog klein is, maar waar de irritatie steeds groter en groter over wordt, omdat het maar blijft bestaan
* De slechte eerste kennismaking die niet uitgepraat wordt
Maar het belangrijkste blijkt elke keer weer: de communicatie.

Verschil in communicatiestijlen

Vaak is er een verschil in communicatiestijlen.
Waar bijvoorbeeld de ene buur conflictmijdend is en het probleem niet bespreekt, is de andere heel direct en recht voor zijn raap. De conflictmijdende persoon snapt niet waarom de directe buur niet gewoon snapt wat het probleem is. Ook is er vaak schroom om het met iemand te bespreken die zo direct uit de hoek kan komen. De buur die direct en recht voor zijn raap is, snapt niet waarom iemand met een probleem zit en het niet aankaart.

Hoe los je het op

Hoe los je het dan op, als je ruzie met de buren hebt? Meer rekening met elkaar houden helpt al enorm of gewoon eens samen een kop koffie drinken en erover praten, helpt vaak al enorm.
Maar wat als de communicatie zo verstoort is dat ‘gewoon praten’ niet meer lukt? Dan zou mediation een oplossing kunnen zijn.
Wanneer je kiest voor mediation, kies je ervoor om te werken aan een betere burenrelaties. Niet om je gelijk te halen, maar om samen naar een oplossing te werken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn