Een ouderschapsplan voor je huis

Een ouderschapsplan voor je huis

De huizenmarkt is een gekkenhuis momenteel. En als je gaat scheiden, kan dat wel eens een probleem worden…

Tijdelijke oplossing; onverdeeld laten

Want wat als je allebei niet in jullie huis kunnen blijven omdat het te duur is? Dan moeten jullie allebei een nieuwe woning zoeken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een mogelijke, tijdelijke, oplossing is om het huis onverdeeld te laten.

Een voorbeeld

Een voorbeeld om het duidelijk te maken: Joke en Hans gaan scheiden. Ze hebben twee kinderen van 4 en 6 jaar oud. Hans heeft een huurhuis kunnen vinden waar hij in kan wonen, maar Joke kan nog niets vinden. En ze heeft niet genoeg inkomen om de hypotheek van hun gezamenlijk huis alleen te dragen. Ze besluiten dat het voor Joke en voor de kinderen fijn zou zijn als ze voorlopig nog in het gezamenlijk huis kunnen blijven.

Heel fijn als dat kan natuurlijk. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Je blijft beiden hoofdelijk aansprakelijk

Door het onverdeeld laten van de woning, blijft ook de hypotheek op jullie beider naam staan. En jullie zijn dus beiden nog hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Gaat Hans ergens anders wonen en kan Joke de hypotheek niet betalen? Dan komt de bank gewoon bij Hans aankloppen voor de kosten. En doordat de hypotheek nog steeds op naam van Hans staat, is het voor hem ook ontzettend lastig om een nieuwe woning te kopen.

Aftrek hypotheekrente

Wat ook goed is om je te realiseren in deze situatie, is dat je alleen de eerste twee jaar nog beiden de hypotheekrente mag aftrekken. Daarna vervalt dit recht. Sowieso moeten zowel Hans als Joke beiden de hypotheekrente betalen, als ze het af willen kunnen trekken. Als Hans en Joke besluiten dat Joke de volledige lasten draagt, dienen ze alsnog beiden de helft van de hypotheekrente te betalen en Joke kan dan een gebruiksvergoeding ter grootte van de hypotheekrente aan Hans overmaken.

Afspraken op papier zetten

En het is natuurlijk verstandig om duidelijke afspraken op papier te zetten hierover. Zie het als een ouderschapsplan, maar dan voor je huis. Zorg ervoor dat je afspraken maakt over allerlei situaties die kunnen gebeuren, vóórdat ze gebeuren. Als je nu in goed overleg afspraken kan maken, loop je straks minder snel tegen problemen aan.

Het is verstandig afspraken te maken over een aantal onderwerpen:

  1. Kosten; Wie betaalt wat? Wat betaalt degene die er blijft wonen, wat is gezamenlijk. Denk ook aan de verzekeringen, gemeentelijke lasten, gas/water/licht. En wat als de bewoner de kosten niet kan betalen?
  2. Onderhoud; Wat spreken jullie af over de kosten van het onderhoud, wie het onderhoud doet en wanneer het gedaan moet worden. Moet de winterschilder bijvoorbeeld nog elke drie jaar langskomen? Wie zorgt ervoor dat de tuin netjes blijft?
  3. Timing; Hoe lang willen jullie deze situatie in stand houden? Wanneer moet het huis verkocht worden? Misschien na twee jaar omdat daarna de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is voor degene die er niet woont? En wat als degene die in het huis woont een nieuwe relatie krijgt?
  4. Overlijden; wat als één van jullie overlijdt, wat gebeurt er dan met het huis? Zorg ervoor dat dit goed wordt vastgelegd.
  5. Waarde van het huis; wanneer bepaal je de waarde van het huis en hoe gaat het met de overwaarde of onderwaarde bij verkoop? En wie bepaalt wat de waarde is, een taxateur?
  6. Overleg; waar heb je overleg over en wat kan de bewoner zelf beslissen? Bijvoorbeeld welke kleur de muren krijgen, of er een nieuwe cv nodig is, zet je je huis op airbnb.

Laat je goed voorlichten

Zorg ervoor dat je, als je je woning onverdeeld wilt laten, je heel goed voor laat lichten over hoe het werkt. En zet jullie afspraken duidelijk op papier om zoveel mogelijk conflicten in de toekomst te vermijden.

Een mediator kan jullie hier goed bij helpen. Weten wat ik voor jullie zou kunnen doen? Neem dan contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn