Hoe scheidingsmediation helpt bij het verminderen van conflicten NA de scheiding

Superheld scheidingsmediator

Als scheidingsmediator heb ik heel wat koppen thee gedronken terwijl ik tussen twee vechtende exen zat. Ze gunnen elkaar niets meer, willen nog even duidelijk maken hoe fout de ander zit en het lijkt erop alsof ze alleen nog maar het slechte in elkaar kunnen zien. En dat terwijl ze na het tekenen van de papieren nog niet van elkaar af zijn… door de kinderen zijn ze nog voor jaren aan elkaar verbonden, is er nog van alles waarover overleg nodig is en zijn er nog allerlei momenten waarop ze samen zullen zijn. Denk aan het afzwemmen, afstuderen, de geboorte van je eerste kleinkind…

Geloof het of niet, er is een lichtpuntje in deze vaak donkere situatie: mediation. Ik ben bijna een soort superheld in een cape (bijna he), hier om de dag te redden van ruzies en spanningen na een scheiding. Dus laten we eens kijken hoe deze mediationmagie werkt.

Hoe werkt mediation?

Allereerst, wat is mediation eigenlijk? Het is geen toverstaf die alles in één keer oplost, maar een gestructureerd proces waarbij een neutrale derde partij, dat ben ik, helpt bij het vinden van oplossingen voor de problemen die na een scheiding ontstaan. We zitten allemaal samen rond de tafel (figuurlijk dan, tegenwoordig is Zoom ook een optie) en praten over de zaken die jullie verdelen, zoals bezittingen, financiën en, het belangrijkste, de kinderen. Maar we praten ook over hoe jullie zijn gekomen waar jullie nu staan én hoe jullie nu verder willen.

Hoe helpt dit bij het verminderen van conflicten

Wel, het begint allemaal met communicatie. Jullie hebben niet voor niets besloten om uit elkaar te gaan, dus het is begrijpelijk dat de communicatie misschien een beetje, laten we zeggen, roestig is. Maar geen zorgen, daar kom ik in beeld. Als mediator ben ik als een taalkundige acrobaat die helpt bij het vertalen van jullie emoties en behoeften naar begrijpelijke taal. Wat wil je, wat heb je nodig, waar maak je je zorgen om? En dan natuurlijk de check of de ander je echt gehoord heeft en snapt wat er gezegd wordt. Dat maakt het gemakkelijker om tot compromissen te komen.

Jullie hebben de controle

Een ander groot voordeel van mediation is dat het jullie in staat stelt om de controle te behouden. In plaats van de touwtjes in handen te geven aan advocaten en rechters, hebben jullie zelf de macht om beslissingen te nemen die het beste zijn voor jullie situatie. Dat betekent minder stress, minder kosten en minder gedoe. Klinkt goed, toch?

Van partners naar ouders

Maar laten we het niet alleen over de praktische voordelen hebben. Mediation gaat ook over het herstellen van relaties, zij het niet noodzakelijk als partners, maar als co-ouders. Jullie zijn misschien niet meer verliefd, maar jullie zijn nog steeds ouders. En dat betekent dat jullie samen door één deur moeten kunnen, zij het met wat hulp van mij.

Zodat jullie, wanneer jullie eerste kleinkind wordt geboren, samen op kraambezoek kunnen komen. Want uiteindelijk is er niemand zo ontzettend trots op jullie kinderen als dat jullie zelf zijn.

Samen werken aan de toekomst

Last but not least, mediation kan helpen bij het opbouwen van een solide basis voor de toekomst. Door samen te werken aan oplossingen, leggen jullie de fundering voor een vreedzame co-existentie na de scheiding. En dat is niet alleen goed voor jullie, maar ook voor de kinderen die jullie delen.

Dus daar heb je het. Mediation is geen wondermiddel, maar het zit er toch best dichtbij. Het helpt bij het verminderen van conflicten na de scheiding door middel van communicatie, empowerment, herstel van relaties en het bouwen aan een betere toekomst. Dus waar wacht je nog op? Laten we die cape aantrekken en wat conflicten oplossen!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn