Ik wil scheiden, hoe vertel ik het mijn partner?

Ik wil scheiden, hoe vertel ik het mijn partner?

Het mededelen aan je partner dat je wil scheiden, noemen we de scheidingsmelding. En die scheidingsmelding, die is belangrijk om zo goed mogelijk te doen.

Aan je kinderen vertellen dat je gaat scheiden, is belangrijk om goed aan te pakken. Dat is logisch, je wilt een situatie die toch al traumatisch is voor de kinderen, niet verergeren door het op de verkeerde manier aan ze te vertellen. Ik schreef hier al eerder over in de blog BUTTON Scheiden; hoe vertellen we het de kinderen?
Maar wist je dat het voor je bijna-ex partner ook belangrijk is om de boodschap op de goede manier te krijgen?

Iedereen kent wel verhalen van de vrouw die er vandoor is met de kinderen en een briefje heeft achtergelaten voor haar man. Of de man die er met de secretaresse vandoor is gegaan en dat per sms heeft laten weten aan zijn vrouw. Of de vrouw die na jaren huwelijk bericht van de advocaat krijgt dat haar partner van haar wil scheiden. Het lijkt overbodig om te zeggen dat dit niet de juiste manier is om een scheidingsmelding te doen. Maar hoe vertel je het dan wel aan je vrouw dat je bij haar weg wil? Of hoe vertel je het je man dat je na jaren huwelijk liever zonder hem verder gaat?

Gun je partner tijd

Eén van de dingen die goed zijn om je te realiseren, is dat jij misschien al weken, maanden of zelfs jaren overweegt om weg te gaan bij je partner, maar je partner niet. Waar jij wellicht mentaal al gewend bent aan het idee van scheiden en zo snel mogelijk alles wil gaan regelen, is je partner nog helemaal overdonderd door het nieuws. Gun je partner wat tijd om het nieuws echt door te laten dringen. Pas daarna is er ruimte om al het regelwerk in gang te zetten.

Wees duidelijk

Een andere tip is om duidelijk aan te geven waarom je wil scheiden en dat je beslissing ook echt definitief is. Duidelijkheid is belangrijk voor het begrip en de uiteindelijke acceptatie voor en van de scheiding. En ja, daar komen waarschijnlijk discussies van, of ruzies zelfs. Maar het is goed om die niet uit de weg te gaan. Geef ruimte aan de emoties die los komen. Op die manier heb je grotere kans dat je het nu uitpraat en er niet nog jaren emoties onuitgesproken blijven sudderen.

Ga het gesprek aan

Een laatste tip die ik wil geven, is om te proberen echt het gesprek nog aan te gaan. Om uit te spreken waarom je weg wil, de ander de kans te geven erop te reageren en er dan ook echt naar te luisteren. Verplaats je in de ander en probeer te zien wat jouw rol in de scheiding was. Dit is niet alleen fijn voor je partner, omdat hij of zij het gevoel zal hebben serieus genomen te worden in de gevoelens die diegene heeft. Maar het kan je ook leren wat jouw valkuilen zijn, zodat je niet bij een volgende relaties weer in dezelfde valkuil stapt.

Een goede, duidelijke scheidingsmelding helpt degene die verlaten wordt om de situatie te kunnen aanvaarden en uiteindelijk ook accepteren. Al zal beiden zeker tijd kosten.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn