Scheiden; hoe vertellen we het de kinderen?

Scheiden; hoe vertellen we het de kinderen?

Jullie echtscheiding is jullie beslissing. Maar de gevolgen zijn voor de kinderen het grootst. Het is daarom belangrijk om de mededeling dat jullie gaan scheiden zo goed mogelijk te doen.

De eerste stap

De eerste stap daarin is om het gesprek samen voor te bereiden.
Zorg dat je samen hetzelfde verhaal vertelt, geef elkaar niet de schuld van de scheiding tegenover de kinderen, zeg niet dat jij wel door wil maar de andere ouder niet. Bedenk wat je wil vertellen en wat niet en vraag je daarbij steeds af: Hebben mijn kinderen wat aan die informatie?
Het is ook niet handig om te zeggen dat je niet meer van elkaar houdt, een kind kan zich dan afvragen wat er gebeurt als de ouders niet meer van het kind zouden houden… Beter is: we maken elkaar niet meer gelukkig.

Wat doe je wel

Wat je wel kan doen
– Ga naast elkaar zitten en vertel het samen
– Vertel de kinderen dat zij geen schuld hebben aan de scheiding
– Vertel ze dat jullie allebei nog steeds heel veel van ze houden en dat dit nooit zal veranderen
– Geef vooral aan wat er allemaal niet zal veranderen; bijvoorbeeld dat ze wel op dezelfde school of sportvereniging blijven
– Geef de ruimte voor vragen en voor emoties; huilen en schreeuwen geeft lucht aan de eerste emoties
– Luister naar je kinderen en neem ze serieus

Het is ook fijn voor kinderen om te weten wie wanneer op de hoogte wordt gebracht. Weten opa en oma het? De buren? Vrienden? Gaan we het op school vertellen? Op dit manier weten zij ook bij wie ze terecht kunnen met hun verhaal.

Blijf alert

En blijf de kinderen na het gesprek in de gaten houden. Ook al lijkt alles goed te gaan, blijf alert. Kinderen willen hun ouders vaak niet lastig vallen, maar het is natuurlijk een heel heftige mededeling.

Een leestip is het boek “Aan alle gescheiden ouders” van Marsha Pinedo en Petra Vollinga. Het boek staat vol tips, zowel van de schrijvers als van de kinderen waarmee ze spraken. Ontzettend waardevol en eigenlijk verplichte kost als je gaat scheiden en er zijn kinderen bij betrokken.

Stop met ruzie maken

Tot slot: stop met ruzie maken. Zeker waar de kinderen bij zijn. Bedenk je dat je gaat scheiden om van het geruzie af te zijn, niet om ermee door te gaan.

Je bent nu geen partners meer, maar je blijft altijd ouders. Pak die nieuwe rol samen zo goed mogelijk op.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn