De eerste Moederdag als je gescheiden bent…

De eerste Moederdag als je gescheiden bent...

Komende zondag is het weer Moederdag. Voor sommigen een commerciële dag waar ze niet aan mee willen doen, maar voor veel moeders toch wel de dag ze extra verwend worden. Met zelfgemaakte knutsels van de kinderen. Een ontbijtje op bed. Een bloemetje. Of zelfs een klein cadeautje.

Maar wat nu als je gescheiden bent? Dan kan het opeens toch een stukje lastiger worden… Er kunnen verschillende ‘problemen’ zijn. Zoals:

Probleem 1: Je kinderen zijn te klein om een cadeautje te kopen voor je

Nouja, is dat echt een probleem? Misschien is het jammer of zelfs schrijnend als je voorheen enorm verwend werd met prachtige cadeaus op Moederdag en nu opeens niets krijgt. Maar Moederdag draait niet om de cadeautjes, toch? Waarschijnlijk heeft je kindje wel iets voor je gemaakt op de basisschool of op het kinderdagverblijf. En mis je toch een cadeautje? Koop iets voor jezelf! Vier zelf dat je moeder bent van de meest geweldige kinderen die er zijn. Koop een lekkere douchegel, een mooie bos bloemen of een heerlijke fles wijn.

Probleem 2: Je vertrouwt je kinderen niet in de keuken om ontbijt op bed te maken

Hoera, geen kruimels in bed! Prima toch, wie zit daar nu op te wachten? Koop lekkere broodjes en ontbijt heerlijk uitgebreid met de kinderen, gewoon aan tafel. Dan hoef je daarna ook niet de kruimels uit je bed te kloppen, de koffie van de trap te dweilen en de puinhoop in je keuken op te ruimen.

Probleem 3: Je kinderen zijn oud genoeg om wat voor je te kopen, maar ‘vergeten’ het

Heel eerlijk, dat is natuurlijk gewoon stom. Als jij het belangrijk vindt, mag je ze dat ook best even duidelijk maken. En misschien moet je ook niet een paar dagen van tevoren ‘subtiele’ hints geven (Goh, zondag is het alweer Moederdag he..?? Heb je die leuke Moederdagactie bij de Etos gezien??). Laat het er maar op aan komen. En pak dan op zondag even een opvoedmomentje. En daarna terug naar de tip bij probleem 1: koop wat voor jezelf. Misschien én de douchegel én de bloemen én de fles wijn.

Probleem 4: Je vindt eigenlijk dat je ex wel wat kan kopen met de kinderen, je ex vindt van niet

Tja, je bent nog steeds de moeder van zijn kinderen. Dus hij zou dat best mogen doen natuurlijk. Maar jullie zijn gescheiden, dus invloed heb je daar niet meer op.

Je kan het voorzichtig van tevoren bespreken met je ex. Uitleggen waarom je het fijn zou vinden als hij dat zou doen. Niet zozeer voor jou, maar voor de kinderen. Want natuurlijk kun je zelf je eigen douchegel kopen, wanneer je het nodig hebt. Maar de kinderen vinden het ontzettend leuk om iets voor hun moeder te doen op Moederdag.

Wil hij het toch niet? Dan niet. Het is zoals het is. Ga terug naar de tip bij probleem 1 en overweeg ook chocola te kopen om jezelf extra op te fleuren.

Probleem 5: Je kinderen zijn bij hun vader op Moederdag

Ja, dat is natuurlijk wel heel erg jammer. En in mijn optiek eigenlijk het enige echte probleem. Dat je je kinderen bij je wil hebben op Moederdag, is heel logisch. Het is daarom slim om dit ruim van tevoren al te bespreken. Zet het in het ouderschapsplan: kinderen zijn bij de moeder op Moederdag en bij de vader op Vaderdag. Voor de kinderen wel zo leuk en voor de ouders ook. Kijk ruim van tevoren of de normale regeling die je hebt, zo uitkomt dat dat al het geval is, of dat er gewisseld moet worden van weekenden.

Kom je er samen niet uit? Als mediator kan ik jullie helpen om er wel samen uit te komen. Door ieders wensen en belangen op tafel te krijgen, door jullie in gesprek te laten komen en door alles goed op papier te zetten.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn