Elke keer als we ruzie hebben, moet hij alle oude koeien weer uit de sloot halen!
Komt ze weer met dàt verhaal! Dat kennen we toch zo langzamerhand!
Oh jongens zeg, nu heb ik het wel gehoord hoor! Je herhaalt steeds hetzelfde!
Steeds hetzelfde verhaal
Klinkt het bekend? Bij ruzie met je partner, je broer of zus, je vrienden, komt steeds hetzelfde verhaal, dezelfde klacht, hetzelfde incident weer terug. In marketing kennen we de ‘kracht van herhaling’, maar in ruzies zitten we daar echt niet op te wachten. Die oude koeien willen we niet uit de sloot halen, die laten we er liever zitten.
Een oude koe gaat rotten
Maar als je daar nu eens over nadenkt hè. Die oude koe. In de sloot. Wat zou daarmee gebeuren als je die daar laat zitten? Een oude koe in de sloot gaat op een gegeven moment wel rotten. En stinken. Een vrij smerige analogie, maar wel passend helaas. Want een oude koe is niet voor niets een oude koe geworden. Het is iets dat blijkbaar nooit echt uitgepraat is, geen plekje heeft gekregen of niet afgehandeld is. Dat blijft bij één van jullie dan steeds ergens in het hoofd zitten. En als je dan ruzie hebt, bam!, dan krijgt die oude koe meteen weer aandacht. En wordt die zo naar je hoofd geslingerd.
De kracht van herhaling
Het marketing idee achter de kracht van herhaling is dat mensen het op een gegeven moment dan echt horen. En er bij voorkeur ook iets mee doen. Zoals het nieuwe smaakje chips van Lays proberen. Een andere wasmachine kopen en dit keer van Samsung. De volgende keer dat je een nieuwe auto uit gaat zoeken, toch ook eens kijken bij de Mazda dealer.
Herhaling in ruzie heeft eigenlijk hetzelfde doel. Je hebt het gevoel dat de ander je niet hoort, dus je blijft het herhalen. Je ziet niet dat de ander echt iets gedaan met je klacht, dus je blijft het herhalen. Je hebt het gevoel dat jouw verdriet/boosheid/pijn niet gezien wordt, dus je blijft het herhalen.
Opgeven? Deukje in je relatie
Soms stopt het omdat iemand het gewoon opgeeft. Blijkbaar heeft het geen zin om te blijven herhalen, je wordt toch niet gehoord. Maar dat zorgt natuurlijk wel voor een smetje, een deukje in jullie relatie.
Pak die koe vast!
De beste manier om van die oude koe af te komen, is door hem gewoon echt uit de sloot te halen. Pak die koe vast, kijk haar aan en trek haar liefdevol de kant op.
Geweldig natuurlijk, die analogie, maar hoe doe je dat dan in een gesprek, vraag je je af. Nou, door die koe, het probleem, de klacht, echt aandacht te geven. Luister. Hoor wat er gezegd wordt. Ga je niet verdedigen, ga niet tegenargumenten geven, ga niet uitleggen waarom de ander het helemaal verkeerd ziet. Luister en toon begrip.
Begrip
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het er allemaal maar mee eens moet zijn, zeker niet. Begrijpen is wat anders dan het ermee eens zijn. Maar er is wel echt eerst begrip en aandacht nodig, voor je liefdevol kan aangeven hoe jij het wellicht anders ziet. En misschien is dat zelfs niet eens nodig. Misschien kun je volstaan met te zeggen: ik begrijp hoe jij dat ziet. Ik begrijp dat het je pijn doet.
Oprecht of de koe gaat terug
Maar doe dit alleen vanuit echt oprecht luisteren en begrip hebben. Zeg je het om er alleen vanaf te komen? Dan zal de ander dat echt wel aanvoelen en dan gaat die koe linea recta terug de sloot in. En krijg je haar zo weer terug op je bordje bij elke nieuwe ruzie.
Ruzies zijn niet persé slecht, ze kunnen heel constructief zijn als je een relatie hebt. Maar komen steeds dezelfde ruzies terug, of blijf je zitten met het nare gevoel dat de ruzie het alleen maar erger heeft gemaakt, dan is het tijd om er eens wat aan te doen. Ik kan helpen om jullie te laten inzien waar het spaak loopt en hoe jullie daar verandering in kunnen brengen.
Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe we oude koeien een mooi plekje kunnen geven.