Hoe haal je het in je hoofd?

Hoe haal je het in je hoofd?

Het is een zin die er wel vaker uitfloept tijdens een ruzie met je partner, met de kinderen, misschien zelfs met een collega: “Hoe haal je het in je hoofd?”. En eigenlijk is het natuurlijk een vraag waar je dan helemaal geen antwoord op wil of verwacht. Eigenlijk zeg je gewoon dat je het belachelijk, asociaal, raar of een andere negatieve bewoording vindt.

Hoe haal je het in je hoofd om gewoon niet te leren voor die toets?
Hoe haal je het in je hoofd om koffie te gaan drinken met een andere vrouw?
Hoe haal je het in je hoofd om te doen alsof dat idee of die presentatie van jou kwam in plaats van van mij?

Eigenlijk een hele mooie vraag

Ik geef het toe, met name bij de kinderen is dat een uitroep (geen vraag ja, want ik verwacht eigenlijk geen antwoord) die ik wel eens doe. En mocht je nu denken dat ik ga zeggen dat je dat niet meer mag zeggen, dan heb je het mis. Eigenlijk is het namelijk een hele mooie vraag. Als je hem goed stelt dan natuurlijk.

Blijkbaar heeft jouw partner, je kind of je collega iets gedaan waar jij met je hoofd niet bij kan. Je snapt niet hoe iemand zoiets kan doen of bedenken. De vraag “Hoe haal je het in je hoofd” is dan een hele legitieme vraag. Hoe kan het dat die ander iets in zijn hoofd heeft, dat jij niet heeft?

Luister naar het antwoord

De vraag stellen, en dan ook echt luisteren naar het antwoord, kan zorgen voor een verrassend antwoord. Of misschien niet eens een verrassend antwoord, maar dan wel een goed gesprek.

Hoe haal je het in je hoofd om koffie te gaan drinken met een andere vrouw? Die vraag stelde een vriendin van mij haar vriend eens. Hij bleek een hele knappe secretaresse te hebben, met haar ging hij squashen en daarna nog even koffie drinken bij haar thuis. Mijn vriendin snapte er niets van. Hij kon toch zien dat die dame hem probeerde te versieren? Hij snapte toch dat zij zenuwachtig thuis zat te wachten of hij nog wel thuis kwam zonder lipstick op zijn kraag?

Gelukkig konden ze er ook een rustig gesprek over hebben. En bleek hij het inderdaad gewoon helemaal niet te snappen dat zij zenuwachtig thuis zat. Hij was gewoon gezellig sporten en koffie drinken met een collega. Dat die collega slank, knap en ook nog eens heel aardig was, dat zag hij eigenlijk niet eens zo. Laat staan dat zijn vriendin zich daar ongerust over maakte.

Goede vraag, goed antwoord, goed gesprek

Dus de vraag “Hoe haal je het in je hoofd?” werd bij hen beantwoord. Uitgepraat. En daarna snapte zij dat ze zich eigenlijk geen zorgen hoefde te maken, en hij snapte dat zij zich uit onzekerheid soms toch zorgen maakte. En ze hielden daarin rekening met elkaar.

De volgende keer dat je wil uitroepen “Hoe haal je het in je hoofd?” probeer dan eens die vraag rustig te stellen. Hoe kwam het zo dat je… Ik snap niet waarom jij… Kun je me uitleggen wat je dacht toen… Wie weet welke verrassende antwoorden er achter blijken te zitten!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn