Is dronken vreemdgaan ook vreemdgaan?

Is dronken vreemdgaan ook vreemdgaan?

Okee, je bent waarschijnlijk naar dit artikel gekomen om één van de volgende twee redenen:

  1. Je bent vreemd gegaan terwijl je dronken was en vraagt je nu af of je dronkenschap de reden was voor het vreemd gaan en of het daarom gezien kan worden als verzachtende omstandigheid.
  2. Jouw partner is vreemd gegaan terwijl hij of zij dronken was en je wil graag lezen dat het dan wel echt net zo ernstig is als vreemd gaan zonder alcohol, of juist niet

Helaas ga ik je in beide gevallen teleurstellen, want op beide vragen heb ik niet echt een antwoord. En dat hoeft ook niet, want eigenlijk zitten er waarschijnlijk heel andere vragen achter. Kan je relatie vreemdgaan overleven? Zou ik het moeten opbiechten? Is het ok om mijn partner zijn of haar vreemdgaan te vergeven? En kan ik het dan ook echt vergeven en vergeten?

Is dronken vreemdgaan ook vreemdgaan

Laten we toch even naar die vraag kijken. En heel eerlijk zijn. Ja, ook dronken vreemdgaan is vreemdgaan. Dat het onder invloed van alcohol was, haalt niet weg dat het gebeurd is. Of je nu een glas vol cola per ongeluk omgooit of expres, het maakt de vlek niet kleiner. Maar met dat antwoord kun je eigenlijk nog niet echt verder.

Moet ik het opbiechten

Stel je bent vreemdgegaan. Of je wel of niet dronken was, maakt niet zoveel uit. De vraag is eerst: wat is er gebeurd? Heb je dronken staan zoenen in de kroeg? Ben je met een glas teveel op meegegaan met iemand naar huis en hebben jullie dronken seks gehad? En wat je gedaan hebt, valt dat binnen of buiten jullie regels? Hebben jullie dat überhaupt wel eens besproken?

Vreemdgaan kan van alles betekenen. Meestal betekent het dat er iets mis is met jullie relatie, met jouw gevoel over de relatie, jullie verbondenheid. Los van het vreemdgaan hebben jullie dus sowieso iets te bespreken.

Is het opbiechten van vreemdgaan dan verstandig of maakt het de situatie dan nog lastiger of zelfs onmogelijk? Tja, dat is een afweging die je moet maken. Ik zeg niet: altijd opbiechten. Ik zeg ook zeker niet: nooit opbiechten. Maar bedenk je wel: als je partner er zelf achter komt, dan is het sowieso veel erger.

Weet je 100% zeker dat je partner er niet achter kan komen? En weet je 100% zeker dat die ander niets voor je betekent? Dan is het een overweging om het voor je te houden. De vraag is namelijk: wordt je partner er beter van als hij of zij het weet? Of zou je het alleen opbiechten zodat je jezelf niet meer schuldig voelt?

Kan mijn relatie vreemdgaan overleven?

Dan natuurlijk de vraag: kan je relatie vreemdgaan overleven? Bedenk dat dit een vraag voor jullie is en alleen voor jullie. Het is zo makkelijk om iemand te veroordelen die is vreemdgegaan. En het is zo makkelijk om te zeggen; nou, ik zou bij hem weggaan hoor! Maar jullie hebben samen een leven opgebouwd. Jullie hebben misschien kinderen. Een hond. Een gezamenlijke vriendenkring. Allemaal geen redenen om bij elkaar te blijven als het echt niet meer werkt, maar wel redenen om nog eens extra je best te doen voor elkaar.

Is er nog liefde tussen jullie? En zien jullie beiden in dat het vreemdgaan niet alleen iets zegt over degene die is vreemdgegaan, maar over jullie relatie. En dus over jullie beiden. Vaak zijn mensen namelijk al uit elkaar gegroeid, uit de verbinding gegaan. En dat is iets dat je samen hebt laten gebeuren. Maar dat is ook iets dat je weer samen kan herstellen.

Kan ik mijn partner weer vertrouwen na vreemdgaan?

Dat is natuurlijk een lastige vraag. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zoals ze zeggen. Oftewel; het komt langzaam en in kleine stapjes, maar je kunt het zo kwijt zijn. Het zal dus zeker tijd, moeite en aandacht kosten om het vertrouwen weer op te bouwen. En het is goed om daar samen eerlijk naar te kijken. Wat heb je nodig om het vertrouwen terug te krijgen? Waar heb je echt baat bij? Ik kan me voorstellen dat je ernaar neigt om elke dag de telefoon van de ander te checken, te checken waar iemand is, met wie, hoe lang, wat doen ze… Maar op termijn word je daar natuurlijk zelf ook niet gelukkig van.

Uiteindelijk zal de pijn wat moeten slijten, het heeft echt tijd nodig. En veel aandacht, voor elkaar, voor jezelf.

Willen jullie er samen aan werken om jullie relatie weer terug op het juiste spoor te krijgen? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn