Ja, dat kan. Dat is het simpele antwoord. Het kan. Maar het daadwerkelijk omgaan met ontrouw in een relatie is natuurlijk niet zo simpel.
Ontrouw komt over het algemeen ergens vandaan. Wat niet wil zeggen dat het dus maar goedgekeurd zou moeten worden. Het wil zeggen dat, wil je dat je relatie het vreemdgaan overleeft, je wel moet willen begrijpen waarom jijzelf of je partner het gedaan heeft. Er is vergeving nodig. Er moet opnieuw vertrouwen opgebouwd worden. En er moet besproken worden hoe je nu verder gaat. Allemaal een stuk eenvoudiger gezegd dan gedaan.
Vijf tips om ontrouw te overleven
Een paar tips die helpen:
1. Vecht niet met elkaar, maar voor de relatie. Je wilt hier samen uitkomen, probeer dus ook echt naar elkaar te luisteren.
2. Geef het tijd en geef elkaar de tijd. De één gaat sneller in het proces dan de ander. En op het moment dat alles weer redelijk koek en ei lijkt, kan er opeens iets kleins gebeuren wat opnieuw het gekwetste gevoel of de angst triggert.
3. Wees eerlijk als je bespreekt hoe het heeft kunnen gebeuren. Voor degene die is vreemdgegaan, betekent dat ook inzien en toegeven dat je fout zat. Voor de partij wiens partner is vreemdgegaan, betekent dit ook eerlijk kijken naar jouw rol in de relatie en wat er gebeurd is.
4. Bespreek met elkaar waarom je ooit voor elkaar gevallen bent, wat vond je zo mooi, aantrekkelijk, interessant aan de ander? Is dat er nog steeds?
5. Kijk niet alleen achteruit, maar met name ook vooruit. Hoe wil je nu verder gaan? Wat zou je willen veranderen aan de relatie? En hoe denk je allebei over monogamie, is er wellicht iets dat zou moeten veranderen?
Het is makkelijk om ervan uit te gaan dat degene die overspel pleegt de slechterik is, en de ander het slachtoffer. Maar het is belangrijk te kijken naar de hele relatie. Of je het nu eerlijk vindt of niet, het overspel is het gevolg van de dynamiek in de relatie.