Scheiden na de feestdagen. Of toch nog niet?

Scheiden na de feestdagen. Of toch nog niet?

Elk jaar is er vlak na de feestdagen een flinke toename van het aantal scheidingen. Ik vroeg me af hoe dat kan en kwam op drie aanleidingen, een waarschuwing en een advies.

Het MOET gezellig zijn

Ten eerste het beeld dat mensen hebben bij de feestdagen. Die MOETEN gezellig zijn. Overal zie je reclames, films en advertenties met gezinnen die overlopen van geluk en liefde voor elkaar. Als je dan naar je eigen relatie of je eigen gezin kijkt, zie je dat wellicht niet meer. Zijn de kerstdagen niet gezellig, maar alleen een opeenstapeling van stressmomenten, regeldingen, uitgeput naast elkaar op de bank zitten, je irriteren aan elkaar of stilzwijgend gourmetten. Is dit het nu? Of is het misschien nu toch echt tijd de knoop door te hakken en te gaan scheiden?

De balans opmaken

Een andere reden is dat mensen zo aan het eind van het jaar vaak de balans opmaken. Hoe was dit jaar, wat hebben we bereikt, wat is er overgebleven van de goede voornemens die we hadden? Soms zijn de feestdagen het moment dat de balans negatief blijkt te zijn. Dat je (alweer) een jaar je eigenlijk niet gelukkig voelde in je relatie, dat je een jaar je best hebt gedaan voor de relatie maar het blijkbaar niet meer werkte. En bereik je nu het punt dat je dit volgend jaar niet meer wil en liever gaat scheiden.

Uit de sleur

Misschien komt het ook wel doordat je uit je structuur bent gehaald. Uit de sleur van werk, kinderen naar sport brengen, sociale verplichtingen (hoewel de feestdagen dat wellicht ook zijn), het huishouden, enzovoorts. Maanden werden jullie geleefd door werk en privé agenda’s en dan opeens zit je op de bank. Twee weken vrij. En heb je de tijd om eens goed te kijken naar je relatie, of wat er nog van over is. Als er nog wat over is.

Is er nog wat te redden?

Toch is het goed om rustig te bedenken of dit echt is wat je wil. Een scheiding is een traumatische gebeurtenis. Niet alleen voor de kinderen en voor een partner die verlaten wordt, maar meestal ook voor degene die de beslissing neemt om te gaan scheiden.
Bedenk jezelf dus goed, voordat je de knoop doorhakt dat je wil gaan scheiden, of je beslissing weloverwogen is. Vraag jezelf af of de relatie nog te redden is. Is er nog liefde, wellicht verstopt achter frustraties en irritaties? Is er nog genegenheid, wat ingedut maar mogelijk nog wakker te maken? Is er nog een vonk die jullie wellicht kunnen laten oplaaien naar een vuur vol liefde en lust?

Als je nog twijfelt of scheiden echt de enige en juiste optie is, overleg dan eens samen of relatiecoaching wat voor jullie is.

Twijfel je niet meer en is de knoop echt doorgehakt? Ga dan samen praten met een mediator, zodat je je scheiding zo goed mogelijk kan regelen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek met mij in, zodat we samen kunnen kijken hoe ik jullie het best kan helpen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn