Scheiden of blijven?

Scheidingsmediation

Met name na de zomervakantie komen er weer vele verzoeken bij mediators en advocaten binnen om een scheiding te regelen. Blijkbaar is de zomervakantie voor veel mensen een moment om nog eens stil te staan bij hun relatie en tot de conclusie te komen dat dit het niet is.

En of je er nu zelf voor kiest om te gaan scheiden, of je partner geeft aan te willen scheiden; verdrietig is het altijd. Het is niet waarom je ooit bij elkaar bent gekomen. Je wil dan ook wel zeker zijn dat uit elkaar gaan de juiste beslissing voor jullie is. En als het inderdaad de juiste beslissing is, dan wil je de relatie zo netjes en goed mogelijk afronden.

Maar zijn jullie er zeker van? Is de liefde helemaal op?

Natuurlijk is er geen afvinklijst die zonder twijfel aangeeft dat het tijd is om te scheiden, maar er zijn wel bepaalde signalen die kunnen wijzen op het einde van een relatie. Het is heel belangrijk om te onthouden dat elke persoon en elke relatie anders is, dus het is cruciaal om naar je eigen gevoelens en omstandigheden te luisteren.

Hier zijn enkele signalen die kunnen wijzen op het feit dat je relatie mogelijk zijn beste tijd heeft gehad, mét een tip hoe je het eventueel nog kan omkeren.

  1. Herhaalde en Onoplosbare Conflicten: Als jij en je partner voortdurend in dezelfde conflicten terechtkomen zonder enige verbetering, kan dit een teken zijn van onverenigbaarheid en dat jullie misschien niet in staat zijn om de problemen op te lossen. Vaak gaat het hier echter om patronen waar je langzaam in gekomen bent. Als je samen kunt kijken welk patroon het is en allebei kunt aangeven wat je nodig hebt om het patroon te doorbreken, bestaat er een kans dat je er uit kan komen.
  2. Gevoel van Eenzaamheid: Als je je emotioneel geïsoleerd voelt in de relatie, waarbij je het gevoel hebt dat je partner niet echt naar je luistert of begrijpt, kan dit een indicator zijn dat de emotionele verbinding is vervaagd. Bedenk wel dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor je eigen behoeften; heb je dit aangegeven bij je partner? Heb je duidelijk gemaakt wat je nodig hebt? Weet je hoe je dit goed kan duidelijk maken aan je partner?
  3. Verlies van Vertrouwen en Respect: Als vertrouwen en respect binnen de relatie zijn aangetast door ontrouw, leugens, of misbruik, kan dit extreem moeilijk zijn om te herstellen en kan het de basis van de relatie ondermijnen. Het belangrijkste is om hierover te praten; hoe is het zover gekomen, hoe kunnen en willen jullie hiermee verder?
  4. Gebrek aan Toekomstvisie: Als je je niet kunt voorstellen hoe je toekomst eruitziet met je partner, en je geen gemeenschappelijke doelen en plannen meer hebt, kan dit wijzen op het uit elkaar groeien. Praat hierover met elkaar; wat verwachten jullie in de toekomst? Voelt het nog als iets dat jullie samen kunnen doen?
  5. Fysieke of Emotionele Verwaarlozing: Als een van beide partners zich verwaarloosd voelt, kan dit resulteren in een afstandelijke en onbevredigende relatie. Hierbij geldt hetzelfde als bij punt 2; je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen behoeften, heb je dit aangegeven bij je partner?
  6. Ontbreken van Inspanning om Problemen aan te Pakken: Als een van beide partijen niet bereid is om actief te werken aan het oplossen van problemen en het verbeteren van de relatie, kan dit leiden tot stagnatie en ontevredenheid. Toch kan het dan nog wel nut hebben om alleen aan de relatie te werken; soms kan de ene partner daardoor een begin maken waardoor ook de andere partner weer beter in de relatie komt en wel weer zich wil gaan inspannen.
  7. Constante Ongelukkigheid: Als je merkt dat je constant ongelukkig bent in de relatie en geen positieve momenten meer ervaart, kan dit een teken zijn dat het tijd is om verder te gaan. Soms is het dan nog mogelijk om samen te kijken wat er nog wel positief is. Het is vaak makkelijker om te zien wat er negatief is, dan wat er nog positief is. Soms kan het helpen om op een andere manier te kijken naar de situatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tekenen indicaties zijn en dat het normaal is dat relaties ups en downs hebben. Als je echter merkt dat meerdere van deze tekenen langdurig en onveranderlijk aanwezig zijn, kan het tijd zijn om serieus na te denken over de gezondheid van je relatie en wat het beste is voor jouw welzijn op de lange termijn.

Wil je zeker weten of de tekenen die je ziet doorslaggevend zijn of dat er nog wat over is van de relatie? Kom dan eens praten, alleen of met z’n tweeën. Dan bekijken we samen wat er nog over is om op te bouwen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen we samen kijken op welke manier er nog gewerkt kan worden aan jullie relatie, aan jullie communicatie, of op welke manier jullie meer helderheid kunnen krijgen over de beslissing om te scheiden of te blijven.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn