Van seks naar sleur…? Zes tips om het gesprek aan te gaan over jullie seksleven

Van seks naar sleur…? Zes tips om het gesprek aan te gaan over jullie seksleven

Seks. Het blijft een taboe voor veel mensen. Of een onderwerp waar we over grinniken. Giechelen. Of in bedekte termen over praten. Terwijl het bij de meeste stellen toch een heel belangrijk onderdeel van hun relatie is.

In het begin van je relatie is het zo makkelijk, seks. Veel en vaak en overal. En vaak nog wat experimenteren. Kijken wat jij lekker vindt. Wat de ander lekker vindt. Waar je grenzen liggen en die van de ander.

Eerst seks, dan sleur…

En op een gegeven moment komt dan die sleur. Druk werk. Kinderen. Al die dingen die in je leven komen en al je aandacht en tijd vragen waardoor seks wat op de achtergrond komt. En langzaam maar zeker merk je dat er wat afstand komt tussen jullie.

Kun je er dan samen over praten? Samen het gesprek aan gaan over waarom het minder is, wat jullie daar allebei van vinden, hoe jullie het samen kunnen oplossen? Of is dat moeilijk?

Het voelt als een aanval

Het kan heel pijnlijk zijn om het gevoel te krijgen dat je afgewezen wordt, als jij degene bent die meer behoefte heeft aan seks dan de ander. En aan de andere kant, kan het ook heel lastig zijn als je steeds het gevoel krijgt onder druk te staan om seks te hebben, als je eigenlijk niet wil, of niet in de mood bent. Daardoor zijn gesprekken over seks vaak ook lastig, omdat je al snel het gevoel krijgt dat je aangevallen wordt.

Hier een paar tips die kunnen helpen!

  1. Ga het gesprek aan op een moment dat jullie allebei gewoon relaxed zijn. Dus niet net na een afwijzing, of net na een klacht over hoe weinig seks jullie hebben. Maar als jullie rustig eens op de bank zitten, in het bos lopen of aan tafel zitten met een wijntje. Open het gesprek op een niet verwijtende manier, maar op een vragende manier. Wat vind jij momenteel van ons seksleven? Hoe zou jij ons seksleven graag anders zien? Of wat mis je?
  2. Praten terwijl je elkaar niet aan hoeft te kijken, kan helpen om het makkelijker te maken. Wandelend kan dan een hele goede manier zijn. Natuurlijk is het fijn om het dan niet te doen op een moment en een plek dat er heel veel andere mensen net lopen…
  3. En vind je het zelfs dan nog moeilijk? Soms kan het een idee zijn om via de app het gesprek aan te gaan. Gewoon thuis, zodat je wanneer je wil het gesprek gewoon face-to-face kan voortzetten. Denk er dan wel om dat je elkaars gezichtsuitdrukking niet kan zien en probeer daarom niet in te vullen wat jij denkt dat de ander denkt of bedoelt: vraag het gewoon!
  4. Hou het luchtig. Begin bijvoorbeeld een gesprek over hoe je of jullie seksleven vroeger was; hebben jullie toen spannende dingen gedaan, dingen die ontzettend fijn waren, of dingen die helemaal mis liepen?
  5. Wees respectvol naar je partner, ook als jullie meningen verschillen. Probeer open te staan voor elkaars behoeftes en wensen en werk samen om tot een oplossing te komen.
  6. Er zijn ook allerlei vraagspelletjes en kaartspelletjes op de markt die heel leuk kunnen zijn om het gesprek samen aan te gaan.

Kom je er dan nog niet uit? Overweeg dan eens om het gesprek samen aan te gaan met een relatietherapeut.

Ik kan jullie helpen samen het gesprek aan te gaan over wat jullie wensen en behoeftes zijn, waar jullie grenzen liggen, wat jullie nog wel willen ontdekken samen en hoe jullie elkaar hierin opnieuw kunnen vinden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn