10 tips voor als je wil samenwonen met je samengestelde gezin

10 tips voor als je wil samenwonen met je samengestelde gezin

Dus jullie zijn verliefd geworden. Hoteldebotel, dit is de man/vrouw van je dromen. Hiermee wil je oud worden. En hiermee wil je heel graag samenwonen.

Elke ochtend wakker worden naast elkaar. Samen eten. Avonden doorbrengen met z’n tweetjes op de bank of aan de eettafel, uren pratend. Niet meer heen en weer verhuizen van je borstel en je contactlenzen en je favoriete shampoo. Maar echt samen zijn. Jullie zien het helemaal zitten.

Eén puntje waar jullie nog mee zitten: jullie hebben allebei al kinderen. Of één van jullie heeft al kinderen. En hoewel jullie het misschien allemaal geweldig vinden, is het de vraag of de kinderen daar net zo blij van worden. Hoe pak je het zo goed mogelijk aan? In deze blog vind je 10 tips die je helpen om het samenwonen wat soepeler te laten verlopen.

Tip 1 – Heb geduld

Natuurlijk, jullie kunnen niet wachten om te gaan samenwonen. Misschien is het ook uit praktisch of financieel oogpunt een goede stap die je liefst zo snel mogelijk zet. Maar probeer toch geduld te hebben. De kinderen hebben een scheiding (of een overlijden) moeten verwerken, moesten wennen aan wonen aan twee huizen en nu heeft papa of mama ook nog eens een nieuwe partner. Dat is veel. Laat ze daarom, indien mogelijk, liefst een jaar of twee aan de nieuwe partner wennen voordat er wordt samengewoond.

Tip 2 – Denk na over waar je wil wonen

Gaan jullie wonen in het huis waar één van jullie eerder woonde met zijn of haar ex? Dan is dat misschien prettig voor de kinderen, maar bedenk je ook wat het betekent voor jou. Vind je het onprettig om in dezelfde slaapkamer te gaan slapen als waar hij eerder met zijn ex sliep? Aan dezelfde eettafel te eten als waar zij eerder met haar ex at? Voor de kinderen is het fijn als er zo min mogelijk verandert, maar voor jezelf is het misschien belangrijk om wel bepaalde veranderingen aan te brengen in het huis, zodat het ook jouw huis wordt.

Eigenlijk is dat bij alle tips wel de rode draad: houd rekening met de kinderen, maar vergeet niet jezelf. Want als jij je niet prettig voelt in het huis, of bij de beslissingen die jullie nemen, dan heeft dat effect op jouw humeur, daardoor op de sfeer in huis en uiteindelijk ook op de kinderen.

Tip 3 – Wie slaapt waar?

Zeker als je twee gezinnen in elkaar schuift, is het belangrijk om te kijken of er voldoende ruimte is. Indien mogelijk, wil je wel elk kind zijn of haar eigen kamer geven. Het is, zeker in samengestelde gezinnen, belangrijk voor kinderen om een plekje te hebben dat echt van hem/haar is, waar ze zich kunnen terug trekken, wat ze kunnen inrichten zoals zij het zelf graag willen en waar ze zich echt thuis voelen.

Tip 4 – Betrek de kinderen

Het is voor de kinderen fijn om zoveel mogelijk betrokken te worden bij de beslissingen rondom het samenwonen. Bedenk wel steeds van tevoren of je ook echt iets wil en kan doen met de wensen die zij hebben. Heb je zelf al besloten wie welke kamer zou moeten krijgen? Laat hen dan niet meer daarover meepraten, want je gaat er toch niets mee doen. Bedenk waar ze wel over mee mogen beslissen. Bijvoorbeeld over het verven van de muren, het inrichten van hun kamer, misschien over een nieuwe bank/eettafel/stoelen die je wil aanschaffen voor de woonkamer. Laat ze merken dat je het belangrijk vindt dat zij zich ook prettig voelen in het huis. Maar ook dat jullie er samen wonen en dat ieders wensen dus belangrijk zijn.

Tip 5 – Stel samen huisregels op

Dit is ook echt iets waar je de kinderen bij kan betrekken. Wat zijn regels die jullie belangrijk vinden, waar jullie allemaal achter kunnen staan? Bijvoorbeeld jassen op de kapstok, was in de wasmand, zelf je kamer opruimen, aardig zijn voor elkaar. Het is voor de kinderen ook fijn om daarin een zegje te kunnen doen. Misschien willen zij wel dat niemand, ook jullie dus niet, de telefoon mee heeft als er aan tafel gegeten wordt.

Tip 6 – De financiën

Okee, een tip specifiek voor jullie. Maak goede afspraken over de financiën. Wie betaalt wat? Betalen jullie boodschappen, de hypotheek, de gasrekening, 50/50? Naar rato van inkomen? Op basis van wie hoeveel kinderen heeft? En als jullie op vakantie gaan? Hoe doen jullie het met de verjaardagen? Dagjes uit?

Bekijk ook goed wat het betekent voor de kinderalimentatie die jullie of één van jullie momenteel ontvangt. Stiefouders worden, indien je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, automatisch ook onderhoudsplichtig voor de stiefkinderen. Dit heeft effect op de kinderalimentatie die je ontvangt of betaalt. Laat dit berekenen, zodat je weet waar jullie aan toe zijn. Lees hierover ook de blog die ik eerder schreef Stiefouder betaalt ook mee aan onderhoud stiefkinderen.

Tip 7 – Rol van de stiefouder

Het is goed om van tevoren samen te bespreken wat je van elkaar verwacht in de rol die je hebt. Mag de stiefouder mee opvoeden? Waar heeft hij/zij wel wat over te zeggen en waar niet? Op wat voor manier wil je als stiefouder graag betrokken worden en waar blijf je liever buiten? En heel eerlijk, het is lastig om dit van tevoren helemaal door te spreken. Als stiefouder, maar ook als ouder, weet je eigenlijk niet zo goed waar je aan begint als je gaat samenwonen als samengesteld gezin. Dus heel veel zaken zul je misschien vergeten te bespreken. Of bespreek je wel, maar als het puntje bij het paaltje komt, heb je er toch heel andere gevoelens bij of ideeën over. Belangrijk dus om dit regelmatig opnieuw te bespreken. Wat loopt goed, waar zou je graag iets aan verbeteren of veranderen?

Tip 8 – Ouderschapsplan

Minstens één van jullie heeft al kinderen uit een eerdere relatie en dus ligt er minimaal één ouderschapsplan. Het kan zijn dat, doordat jullie gaan samenwonen en doordat jullie misschien twee ouderschapsplannen naast elkaar hebben, toch wat zouden willen veranderen aan de zorgregeling. Bekijk nog eens goed wat jullie afspraken en zorgregeling met de andere ouder van jullie kinderen zijn. Werkt dit nu nog voor jullie? Of zouden jullie hier graag iets in veranderen? Wellicht staat de andere ouder er ook wel voor open om iets te veranderen, zodat het in jullie gezin wat soepeler loopt. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook weer prettig en positief voor de kinderen.

Tip 9 – Gezinsoverleg

Plan regelmatig een gezinsoverleg in. Met de kinderen (als ze oud genoeg zijn natuurlijk). Vraag ook aan de kinderen wat er goed gaat, wat er beter kan. Of ze nog ideeën hebben om het gezelliger te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een maandelijkse spelletjesavond, filmavond, uit eten of een lange boswandeling. Het is voor de kinderen fijn om te voelen dat het voor jullie belangrijk is dat iedereen zich prettig voelt in huis en dat hun mening ertoe doet.

Tip 10 – Jullie zijn de basis, dus hou die basis sterk

Onthou: zonder jullie was er geen samengesteld gezin. Jullie zijn de basis. Zolang jullie goed kunnen blijven communiceren met elkaar, zolang jullie relatie sterk is en liefdevol, heb je al de helft gewonnen.

Dus hou die basis sterk, werk aan jullie relatie. Je weet hopelijk waar de vorige relatie op stuk gelopen is, zie daar je eigen aandeel in en bekijk hoe je dat in deze relatie anders kan aanpakken. Neem tijd voor elkaar, zorg goed voor jezelf en zorg goed voor elkaar.

En merk je dat het schuurt, dat jullie er samen niet uitkomen, of dat je het gevoel krijgt alsof jullie samengestelde gezin los zand blijft? Plan dan eens een gesprek met mij in. Ik kan jullie helpen, zowel bij de relatieproblemen waar jullie als stel tegenaan lopen, als bij de specifieke stiefouderproblemen die jullie hebben.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn