Hoewel mijn kinderen hun vader gelukkig veel en regelmatig zien, missen ze hem wel. Met name mijn zoon kan zijn vader soms enorm missen, vooral als hij even niet lekker in zijn vel zit of dingen niet lopen zoals hij dat wil. Elke keer vind ik het weer lastig en pijnlijk om zijn verdriet te zien, wetende dat ik het niet kan oplossen voor hem. Wel kan ik hem helpen door naar hem te luisteren, zijn gevoel serieus te nemen en proberen mee te denken op welke manier zijn verdriet wat verzacht kan worden.
Het gemis van een biologische ouder kan een uitdaging zijn voor kinderen in een samengesteld gezin. Het kan leiden tot gevoelens van verlies, verdriet en verwarring. Als coach voor samengestelde gezinnen en stiefouders, kom ik het regelmatig tegen. Het is belangrijk om deze gevoelens te begrijpen en te weten hoe je kinderen kunt helpen om ermee om te gaan.
Neem de gevoelens serieus
Ten eerste is het belangrijk om de gevoelens van het kind serieus te nemen en te erkennen. Het kind moet weten dat het gemis van een biologische ouder een echt en geldig gevoel is. Ouders en stiefouders kunnen luisteren naar het kind en vragen stellen om te begrijpen hoe het zich voelt. Dit kan je (stief)kind helpen om zich gehoord en begrepen te voelen.
Praten over de andere ouder
Ten tweede kan het helpen om te praten over de biologische ouder en herinneringen aan hem of haar te delen. Dit kan het kind helpen om verbonden te blijven met hun biologische ouder en hen helpen om hun plaats in de wereld te vinden. Dit kan ook helpen om het gemis te verminderen en het kind gerust te stellen dat hun biologische ouder nog steeds een belangrijke rol speelt in hun leven. En dat niet alleen; het helpt ook als je (stief)kind weet dat zijn/haar andere ouder er mag zijn, ook in jullie gezin.
Voor de ouder en stiefouder kan dat soms lastig of vervelend zijn om te horen dat het kind de andere ouder mist. Het kan voelen als kritiek op jouw rol in het gezin, of het kan eigen gevoelens van onzekerheid of ongemakkelijkheid over de situatie versterken. Het is belangrijk om te onthouden dat het kind geen partij kiest en het gemis van de biologische ouder niet betekent dat ze niet van de andere ouder of de stiefouder houden of hen niet waarderen. Het kan helpen om open te zijn over deze gevoelens en om steun te zoeken bij elkaar of bij een professionele coach om hierbij te helpen.
Contact blijven houden
Ten derde kunnen ouders en stiefouders ondersteunen bij het vinden van andere manieren om verbonden te blijven met de biologische ouder, zoals het bijhouden van een dagboek of het schrijven van brieven. Natuurlijk kan bellen, videobellen of appen ook een idee zijn. Dit kan helpen om het kind te helpen de band met hun biologische ouder te behouden, zelfs als ze er niet fysiek zijn.
Een foto van de andere ouder op de kamer kan voor een kind ook heel fijn zijn. Hier staan er zelfs meerdere foto van mijn zoon met zijn vader op zijn kamer. En vind je dat wat ongemakkelijk? Een fotoboekje met verschillende foto’s erin kan ook leuk zijn en zorgt ervoor dat je zelf niet steeds tegen je ex aankijkt elke keer dat je de kamer van je kind binnenkomt.
Normaliseer de gevoelens
Tot slot is het belangrijk om het kind te helpen begrijpen dat het normaal is om verschillende gevoelens te hebben en dat het oké is om deze gevoelens te uiten. Als het kind verdrietig of boos is, kunnen ouders en stiefouders hen helpen om te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen en hoe ze ermee kunnen omgaan.
Kun je wel wat hulp gebruiken om je (stief)kind hiermee te helpen? Of bij je eigen gevoelens hierbij? Neem dan eens contact op!