Weer terug van vakantie? En, nu alweer toe aan vakantie?
Voor veel mensen met kinderen is vakantie niet een moment van uitrusten, maar juist flink aanpoten. Lang niet alle kinderen doen het goed op zes weken lang zonder structuur, steeds kijken wat we nu weer voor leuks kunnen gaan doen, laat naar bed en uitslapen (of niet). En dat heeft zijn weerslag op de ouders en zeker ook op de stiefouders.
Voor veel ouders is het begin van het schooljaar dan ook iets om naar uit te kijken. Weer structuur, kinderen naar school, rust en reinheid en regelmaat…
Dat geldt natuurlijk zowel voor kerngezinnen, als voor samengestelde gezinnen. Maar waar ouders alle frustraties en irritaties over de kinderen redelijk makkelijk van zich af kunnen schudden, is dat voor stiefouders lang niet altijd het geval.
Na een vakantie met het samengesteld gezin voelen veel stiefouders zich uitgeput. Ze geven alles om er een mooie vakantie van te maken voor iedereen, maar krijgen daar naar hun gevoel weinig tot niets voor terug. En wat als je stiefkinderen constant lopen te zeuren, ontevreden zijn, alleen maar op hun schermpjes willen zitten of juist elke dag naar een pretpark/dierentuin/speeltuin/etcetera? Je frustratie en irriatie loopt steeds verder op. En dan moet je daarna doen alsof er niets gebeurd is…?
Dit zijn momenten waarop duidelijk zichtbaar wordt dat het verschil maakt of het gaat om eigen kinderen of stiefkinderen. De band met je kinderen is een bloedband, onverbrekelijk. Je kunt nooit een ex-moeder of ex-vader worden. Met je stiefkind heb je geen bloedband. Daarom heb je het nodig dat je het gevoel krijgt dat men dankbaar is voor de dingen die je doet, voor de energie die je in het gezin steekt.
Van je stiefkinderen ontvang je niet altijd de dankbaarheid die je wellicht nodig hebt. Systemisch gezien hoort dat ook niet: een ouder geeft en een kind neemt. Maar als stiefouder heb je die dankbaarheid wel nodig, om een balans te blijven voelen tussen geven en nemen.
Hoe je dat dan regelt? Daar is je partner voor! Hij of zij kan als biologische ouder dankbaar zijn voor wat jij doet voor zijn of haar kinderen. Zo ervaar jij als stiefouder de balans tussen geven en nemen.
Kun je wel meer van dit soort tips gebruiken? Als stiefcoach kan ik jou als stiefouder of jullie als stel coachen om meer balans te voelen in jullie samengestelde gezin. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan betekenen!