Met het samengestelde gezin op vakantie

Met het samengestelde gezin op vakantie

De meivakantie is net voorbij, op naar de zomervakantie!

Maar was het voor iedereen een beetje een succes, die meivakantie? En kijk je nu dus alweer uit naar de zomervakantie? Of kijk je er juist met angst, beven en de nodige weerzin naartoe…? Vakantie vieren met het samengestelde gezin is vaak een hele uitdaging.

Samen iets uitzoeken

Eerst moet  je al iets uitzoeken om naartoe te gaan. Hier kan het al helemaal mis lopen. Want niet iedereen wil hetzelfde doen, verwachtingen lopen uiteen en tradities van vroeger moeten opeens het raam uit. Hoe ga je daar nu mee om?

Verstandig is om met alle gezinsleden samen te bespreken wat iedereen nu wil. Bruin bakken op het strand of hiken in de bergen? Heel relaxt of heel sportief? Of misschien wel allerlei stadjes bezoeken, musea binnen lopen en kerken bekijken. En vraag dan ook even door. Wat is de reden dat je een strandvakantie wil? Het kan zijn dat iemand alleen wil bruin bakken (super lazy zijn), dat er juist gezwommen en gesnorkeld moet worden (heel sportief zijn) of dat mensen houden van urenlange wandelingen en kijken naar hoe de zon in de zee zakt. En zo kun je ook doorvragen waarom iemand iets juist niet wil. Okee, je wil niet naar het strand, wat zou je dan missen als je daar wel naartoe gaat? Of wat zou je er aan tegenstaan? Niet zomaar roepen “dat wil ik niet!” en “dat wil ik wel want dat deden we altijd!”, maar echt onderzoeken wat ieder gezinslid nu precies fijn zou vinden om te kunnen doen op vakantie.

Compromissen sluiten

En kijk dan ook weer compromissen te sluiten zijn: een vakantie vlakbij het strand maar in een gebied waar je ook kan mountainbiken? Of met uitstapjes naar grote steden zodat er ook nog een museum en een kerk bezocht kan worden?

Door er samen rustig over te praten en echt te luisteren naar wat elk gezinslid graag wil en waarom, breng je al begrip voor elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn wat nu de ideale vakantie is, maar het zou mooi zijn als je elkaars wensen respecteert en met elkaar rekening wil houden.

Niet iedereen tevreden houden

Maak ook duidelijk dat niet elke dag iedereen helemaal tevreden hoeft te zijn. Soms zul je dingen doen omdat de één dat heel leuk vindt, soms iets wat de ander heel leuk vindt. Iedereen heeft vakantie, dus het is fijn als er voor iedereen op vakantie iets is wat hij of zij leuk vindt. Voor kinderen is het ook een hele goede les: het kan, ook op vakantie, niet elke dag feest zijn. Soms doe je iets voor een ander, om de ander blij te maken.

Door het van tevoren goed te bespreken en hopelijk te komen tot een compromis waar iedereen (grotendeels) achter staat, heb je ook de verwachtingen alvast gemanaged. Zo weet iedereen van tevoren wat er gaat gebeuren en waarom jullie samen tot die beslissing zijn gekomen.

Je bent op vakantie, en dan…?

Maar dan ben je op vakantie. Naar de plek die jullie samen uitgezocht hebben, met activiteiten voor iedereen. En dan lopen de (stief)kinderen natuurlijk toch te zeuren over van alles. Of je ergert je eraan dat de (stief)kinderen de hele dag op hun schermpjes zitten. Of je irriteert je er mateloos aan dat je partner nergens iets van zegt. Of dat de kinderen veel te laat naar bed gaan. Of veel te vroeg wakker zijn. Of dat je echt nooit heel even gewoon even helemaal alleen bent…!!!

Op vakantie zit je 24 uur per dag bij elkaar. Je doet nog meer samen. En je kunt je vaak nog slechter terug trekken. Bespreek ook dat van tevoren met elkaar. Dat je soms ook tijd voor jezelf nodig kan hebben, of tijd voor jullie tweetjes. En probeer dat ook heel bewust toch te plannen of elkaar te gunnen. Want hoe beter je allebei in je vel zit, hoe beter jullie de kleine irritaties en frustraties aan kunnen. En die kleine irritaties en frustraties krijg je geheid!

Ruzie

Toch ruzie? Ga afkoelen. Ga even douchen. Trek je terug met een boek. Ga wandelen. En geef elkaar daar echt even de ruimte voor. Bedenk je dat jullie allebei niet, en jullie kinderen ook niet, blijer worden van ruzie op vakantie. En dat het goedmaken met elkaar ervoor zorgt dat je allebei weer wat lekkerder in je vel zit en daardoor ook weer wat liever voor elkaar kan zijn.

Oh, dat is er natuurlijk ook eentje: wees lief voor elkaar! Heb er begrip voor dat het voor iedereen pittig is zo’n vakantie. Dus wees gewoon even extra lief voor elkaar. Dan is iedereen wat positiever! Onthou: Wie goed doet, goed ontmoet.

Out of the box

Tot slot een andere tip: je HOEFT niet met elkaar op vakantie. Echt niet. Niets hoeft. Jullie zijn een samengesteld gezin, dat is nu eenmaal anders dan een standaard gezin. En als je niet standaard bent, hoef je ook niet standaard te zijn. Een samengesteld gezin is bij uitstek geschikt om out of the box te denken.

Misschien willen jullie wel los van elkaar op vakantie. Of wel samen op vakantie maar dan regelmatig los van elkaar een dagje weg tijdens de vakantie. Ga jij met je kinderen bruin bakken op het strand, terwijl je partner gaat mountainbiken in het bos ernaast. Laat los dat je alles samen zou moeten doen. En bespreek wat je samen zou willen doen.

Kom je er nu niet uit samen? Verzand je steeds in dezelfde ruzies of lopen de emoties steeds hoger op? Maak dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij mij, zodat we samen kunnen kijken hoe jullie het gesprek wel constructief kunnen voeren!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn