1 op de 3 huwelijk loopt uit op een scheiding. 1 op de 3. Dat is veel. Maar we schrikken er eigenlijk al bijna niet meer van, het is een cijfer dat bij velen al wel bekend is.
Nieuwe gezinnen
Soms komt er na een scheiding een nieuw gezin. Met een stiefvader of stiefmoeder. Soms heeft één van beiden al kinderen, soms allebei. En soms komt er ook nog een kindje bij. Stiefzusjes, halfbroertjes, het kan soms een hele lappendeken van familiebanden worden.
2 op de 3 samengestelde gezinnen gaat ook weer uit elkaar. 2 op de 3. Dat is wel schrikken toch? Dat is een cijfer dat lang niet bij iedereen bekend is. En het is een heel verdrietige statistiek. Want achter die statistiek schuilen mannen, vrouwen en kinderen die met een hart vol liefde en een gevoel vol moed in een nieuw gezin stapten. Kinderen die hun stiefbroertje of stiefzusje misschien niet meer kunnen zien. Kinderen die na het uit elkaar gaan van papa en mama, nu ook een stiefpapa of stiefmama moeten missen.
Scheiden. Zoveel om te bespreken, zoveel om te regelen…
Een ‘gewone’ scheiding heeft al een enorme impact. En er moet ontzettend veel geregeld worden. De financiële afhandeling: Blijft er iemand in het huis wonen of moet het verkocht?Hoe wordt de boedel verdeeld? Hoe zit het met de pensioenen die zijn opgebouwd? Het spaargeld? De aandelen? De alimentatie? En als er kinderen zijn, natuurlijk de omgangsregeling. Wanneer zijn de kinderen bij wie? Wie zorgt voor de doktersbezoekjes? De tandarts? Hoe zit het met de kinderalimentatie? Zoveel vragen, zoveel dingen om te regelen.
Extra uitdagingen voor een samengesteld gezin
Ga je als samengesteld gezin uit elkaar gaat, dan komen daar nog wel wat uitdagingen bij. Want wat is dan het effect op de alimentatie die je kreeg of betaalde vanuit je vorige gezin? En willen de kinderen nog contact met hun ex-stiefouder? Wat vindt de ouder hiervan? Hoe pas je alle omgangsregelingen zo in elkaar dat dit het fijnst werkt voor zowel de kinderen als de ouders?
Zeker bij het uit elkaar gaan als samengesteld gezin is het verstandig om dit met een professioneel en objectief iemand te doen. En dan bij voorkeur niet hard-tegen-hard, beiden een advocaat en zo goed mogelijk opkomen alleen voor jezelf. Denk eens na over een mediator. Een objectief iemand die jullie helpt samen tot een oplossing te komen, een oplossing die het best past bij jullie situatie. Die ervoor zorgt dat de banden die je behouden wil, zo goed mogelijk behouden blijven. Als je dan toch uit elkaar moet gaan, dan het liefst op een manier waar de kinderen zo min mogelijk last van zullen hebben.
De uitdagingen waar ik zelf tegenaan liep
Ik ben zelf onderdeel van een samengesteld gezin. Moeder van een tweeling die ik kreeg met mijn ex, stiefmoeder van een meisje dat mijn vriend al had gekregen met zijn ex en moeder van een zoontje die ik kreeg met mijn nieuwe vriend. Er zijn exen, nieuwe partners, halfbroertjes, stiefzusjes, nieuwe zusjes in het andere gezin. En geloof mij, dat is soms flink aanpoten. Ruzie maken over opvoeding, gezeur over contact met de ex, gedoe over opvoeding door de ex die niet strookt met hoe het in ons gezin wordt vorm gegeven, been there, done that. En het went, echt, het wordt beter. Alles krijgt, met veel praten en goedmaken en weer praten, vanzelf een plekje bij ons. Hard werken is het wel. Maar dat wil je ook, niet alleen voor je relatie, maar zeker ook voor de kinderen.
Wacht nog heel even voor je de knoop doorhakt…
Dus voor je uit elkaar gaat als (samengesteld) gezin, zou ik willen zeggen: denk nog eens na. Denk terug aan die man of vrouw waar je zo verliefd op was in het begin van je relatie. Aan de man of vrouw die je zelf was aan het begin van je relatie. Is er nog iets om voor te vechten? Is er nog iets dat de moeite waard is? Probeer het dan gewoon! Soms is een hobbel in je relatie wat je nodig hebt om elkaar wakker te schudden en ervoor te zorgen dat je relatie weer sterker en beter wordt.
Hulp nodig om je samengestelde gezin sterker te maken? Of kom je er echt niet meer uit en wil je uit elkaar? Neem dan eens contact op met mij.