Moederdag is een dag die in het teken staat van het eren van moeders. Maar voor stiefmoeders kan deze dag vaak pijnlijk zijn. Zij worden niet altijd gezien als ‘echte’ moeders en voelen zich soms buitengesloten op deze dag. De vraag is natuurlijk ook; is Moederdag ook voor stiefmoeders? En ja, dezelfde vraag geldt ook voor Vaderdag. Is Vaderdag ook voor stiefvaders?
Voel je je niet gewaardeerd of buitengesloten op Moederdag?
Hoewel je als stiefmoeder misschien heel veel taken en verantwoordelijkheden op je neemt die een biologische moeder ook heeft, kan het zijn dat de stiefkinderen Moederdag niet zien als een dag om jou in het zonnetje te zetten. Dit kan pijnlijk zijn, je kan je buitengesloten voelen of misschien totaal niet gewaardeerd. Het kan je verdrietig en gefrustreerd maken.
Ook lastig voor stiefkinderen
Maar ook voor stiefkinderen kan het ingewikkeld zijn. Is het de bedoeling dat je je stiefmoeder ook wat geeft? Misschien heb je op school maar één cadeautje geknutseld. Of misschien vindt de biologische moeder het heel vervelend als er ook aandacht wordt gegeven aan de stiefmoeder.
Al met al een ingewikkelde dag. Terwijl het een dag zou moeten zijn die gewoon fijn en warm is, die draait om dankbaarheid.
Zeven tips
Om deze dag wat makkelijker te maken voor stiefmoeders, heb ik een paar tips die misschien kunnen helpen:
- Bespreek het van tevoren met je partner en stiefkinderen. Praat over wat moederdag voor jou betekent en wat je zou waarderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een kaartje of bloemen krijgt, maar het kan ook zijn dat je graag iets leuks wilt doen als gezin.
- Luister daarbij ook naar wat de kinderen willen. Vinden ze het lastig, komen ze in een loyaliteitsconflict? Probeer ruimte te geven aan hun gevoel, zonder je eigen gevoel uit het oog te verliezen.
- Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Als moederdag pijnlijk is voor jou, geef dat dan aan. Het is belangrijk dat anderen begrijpen wat jouw gevoelens zijn. Alleen dan kunnen ze er rekening mee houden.
- Plan iets leuks voor jezelf. Als moederdag pijnlijk is, kan het helpen om iets leuks voor jezelf te plannen. Ga bijvoorbeeld een dagje weg met vriendinnen of boek een massage.
- Laat je partner en stiefkinderen weten dat je hun inspanningen waardeert. Als je partner en stiefkinderen iets organiseren voor moederdag, laat dan weten dat je dit waardeert. Zelfs als het niet perfect is, is het belangrijk om te laten zien dat je het fijn vindt dat ze moeite voor je doen
- Vier het op een ander moment. Als moederdag te pijnlijk of te verwarrend voor iedereen is, kun je ervoor kiezen om het op een ander moment te vieren. Plan bijvoorbeeld een dagje uit met het gezin op een ander moment. Ook is er een landelijke Stiefouderdag; de tweede zondag van oktober. Misschien is dat een mooi moment om hiervoor te gebruiken?
- Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. Het kan moeilijk zijn om geconfronteerd te worden met gevoelens van verdriet en frustratie op deze dag, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Praat met vrienden of familieleden die begrijpen wat je doormaakt, en zoek professionele hulp als je dat nodig hebt. Het is belangrijk om jezelf toe te staan om te voelen wat je voelt en om voor jezelf te zorgen op deze dag en daarna.
Tot slot
Moederdag kan moeilijk en lastig zijn voor stiefmoeders, maar er zijn manieren om het makkelijker te maken. Herinner jezelf eraan dat je een belangrijke rol speelt in het leven van je stiefkinderen en versterk je band met hen. Bespreek met je partner hoe jullie deze dag willen vieren en zorg ervoor dat het plan rekening houdt met de gevoelens van iedereen. En tot slot, vergeet niet om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is.
Kun je wel wat meer hulp gebruiken? Neem dan eens contact met mij op!