Heeft je partner Tijd en Aandacht als liefdestaal? Tips hoe hiermee om te gaan!

liefdestaal tijd en aandacht

Als relatietherapeut heb ik intensief gewerkt met stellen om de dynamiek van hun liefdestalen te begrijpen en te verbeteren. Een van de meest essentiële, maar soms over het hoofd geziene, liefdestalen is die van tijd en aandacht. In deze blog zal ik dieper ingaan op hoe je deze liefdestaal kunt herkennen bij zowel jezelf als je partner, en wat jij of je partner nodig heeft bij deze liefdestaal.

Herkennen van de liefdestaal van Tijd en Aandacht

Om te ontdekken of jouw liefdestaal tijd en aandacht is, is zelfreflectie cruciaal. Stel jezelf eens de volgende vragen:

 1. Wat heb ik nodig om me geliefd en gewaardeerd te voelen? Denk na over momenten waarop je je het meest verbonden voelde met je partner. Ging het hierbij om samen doorgebrachte tijd of specifieke activiteiten?
 2. Waarover klaag ik het meest in onze relatie? Let op terugkerende klachten die je hebt over je relatie. Dat wat je mist is blijkbaar iets dat je nodig hebt om de liefde van je partner te voelen. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je partner niet genoeg tijd met je doorbrengt of niet voldoende aandacht aan je besteedt?
 3. Welke gebaren of acties van mijn partner waardeer ik het meest? Reflecteer op momenten waarop je je echt geliefd en gewaardeerd voelde door je partner. Waren dit momenten van diepgaande gesprekken, samen tijd doorbrengen zonder afleidingen, of iets anders? Je kunt ook terugdenken aan het begin van je relatie. Wat deed je partner toen waardoor je wist dat hij of zij van je hield, waardoor je je geliefd voelde?

 

Bij het herkennen van de liefdestaal van tijd en aandacht bij je partner, let op subtiele signalen zoals:

 • Verzoeken om quality time: Merk op of je partner regelmatig vraagt om samen tijd door te brengen, of het nu gaat om datenights, gezamenlijke hobby’s, of gewoon samen zijn.
 • Verlangen naar onverdeelde aandacht: Let op of je partner behoefte heeft aan oprechte en diepgaande gesprekken zonder afleidingen, en of ze genieten van momenten waarop jullie volledig op elkaar gericht zijn.

Wat als je liefdestaal Tijd en Aandacht niet gesproken wordt door je partner?

Wanneer de liefdestaal van tijd en aandacht niet wordt gesproken door je partner, terwijl je er wel behoefte aan hebt, kun je dit echt missen. Je hebt dan het risico op;

 • Eenzaamheid en verwaarlozing: Als je liefdestaal tijd en aandacht is, kan een gebrek hieraan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en verwaarlozing, zelfs als je fysiek bij je partner bent. Je kunt klagen over het gevoel dat je partner niet beschikbaar is om echt bij je te zijn.
 • Gebrek aan verbondenheid: Het gebrek aan quality time en oprechte aandacht kan leiden tot een gevoel van emotionele afstand en een gebrek aan verbondenheid in de relatie. Je kunt het gevoel krijgen dat je partner niet geïnteresseerd is in het leren kennen van jou op een dieper niveau.
 • Overspoeld door afleidingen: Als tijd en aandacht niet wordt gegeven, kan een overvloed aan afleidingen en externe prikkels de relatie verstikken. Je kunt klagen over het gevoel dat je partner voortdurend wordt afgeleid door werk, sociale media of andere activiteiten, waardoor er weinig ruimte overblijft voor jullie relatie.
Tips voor het spreken van de liefdestaal van tijd en aandacht
 1. Wees aanwezig: Wanneer je tijd doorbrengt met je partner, wees dan volledig aanwezig, zowel fysiek als mentaal. Laat afleidingen zoals telefoons of televisie achterwege en concentreer je op het moment samen.
 2. Communiceer openlijk: Bespreek elkaars behoeften en verwachtingen met betrekking tot tijd en aandacht. Geef aan hoe je je het meest geliefd voelt en luister naar de wensen van je partner.
 3. Plan quality time: Reserveer bewust tijd in je agenda om samen door te brengen. Dit kan variëren van wekelijkse datenights tot gezamenlijke hobby’s of activiteiten.
 4. Toon interesse: Stel vragen en luister actief naar je partner. Toon oprechte interesse in hun gedachten, gevoelens en ervaringen.
 5. Wees flexibel: Begrijp dat iedereen verschillende behoeften heeft als het gaat om tijd en aandacht. Wees bereid compromissen te sluiten en aan te passen aan elkaars schema’s en voorkeuren.
Wat je juist wel en niet moet doen
 • Wel doen: Laat zien dat je geniet van de tijd die je samen doorbrengt. Toon waardering voor de inspanningen van je partner om quality time te plannen.
 • Niet doen: Vermijd afleidingen tijdens jullie tijd samen. Dit kan afbreuk doen aan de kwaliteit van jullie interactie en de boodschap overbrengen dat iets anders belangrijker is.

Geen idee wat je liefdestaal is? Hoe je de liefdestaal van je lief kan spreken? Of hoe je ervoor kan zorgen dat hij/zij jouw liefdestaal spreekt? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn