Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak voor gezonde relaties. Als relatietherapeut heb ik keer op keer gezien hoe essentieel het is dat mensen de tijd nemen om voor zichzelf te zorgen. Niet alleen voor hun eigen welzijn maar ook voor de gezondheid van hun relaties. En ook als voorbeeld voor hun eigen kinderen.
Als ik mensen vertel dat zij zelf de belangrijkste persoon op aarde zijn, vinden ze zich dat soms lastig voor te stellen wat dat betekent. En hoezo zouden ze zelf het belangrijkst zijn?
Je kinderen zijn toch het belangrijkst?
Fout.
Het is van groot belang dat ouders beseffen dat het tonen van zelfzorg niet alleen persoonlijke voordelen met zich meebrengt, maar ook een krachtig voorbeeld is voor hun kinderen. Kinderen kijken naar hun ouders om te zien hoe het hoort, en wanneer zij zien dat hun ouders waarde hechten aan hun eigen welzijn, leren ze dat zelfzorg geen egoïstische daad is, maar eerder een teken van zelfrespect en veerkracht. Voor-leven heet dat. Jouw leven is het voorbeeld voor hun leven.
Overigens draait het hier niet alleen om zelfzorg, tijd nemen voor jezelf en zorgen dat je tijd neemt om te ontspannen.
Het gaat er ook om dat je dus verantwoordelijk bent voor je eigen behoeften. En dat jij er dus voor moet zorgen dat jouw behoeften duidelijk zijn voor de mensen om je heen. Alleen dan kunnen zij jou helpen om die behoeften wellicht te vervullen.
Dat klinkt nog vaag
Nou klinkt dat nog wat vaag: verantwoordelijk voor je eigen behoeften, behoeften vervullen… Om een voorbeeld te geven. Stel dat jij het heel belangrijk vindt dat jullie als stel elke week even samen zitten om de week door te spreken. Dat wil je graag omdat het voor jou fijn is dat er duidelijkheid is over de planning, dat jullie niets vergeten en dat geeft je dan een gerust gevoel over de week die eraan komt.
Alleen als je dit bespreekt met je partner én ook erbij uitlegt waarom dit voor jou belangrijk is en wat het voor jou betekent, kan je partner hier ook iets mee doen. En dat wil niet altijd zeggen dat je dan ook krijgt wat je wil. Want wellicht wil die ander dat helemaal niet, en je partner is voor zichzelf natuurlijk weer de belangrijkste persoon… Maar als er begrip is voor elkaars behoeften en waarom je die hebt, dan kan je samen kijken hoe je iets kan vinden dat voor jullie beiden werkt. Bijvoorbeeld: jij partner wil graag vier keer in de week naar de sportschool savonds, jij wil graag savonds samen de kinderen op bed leggen maar dan is hij altijd sporten. Als je aan elkaar kan uitleggen waarom je iets wil (hij wil graag fit blijven, jij wil graag meer samen doen als het gaat om de kinderen) kun je kijken hoe je één en ander kan combineren. Misschien kan je partner wel twee keer savonds gaan en twee keer overdag? Of wel savonds maar pas nadat de kinderen op bed liggen? Altijd blijven praten en kijken naar wat er WEL mogelijk is!
Een geschenk, niet alleen voor jezelf
Veel mensen worstelen met schuldgevoelens wanneer ze tijd en energie aan zichzelf besteden, maar het is dus belangrijk om te onthouden dat dit geen egoïsme is. Het is een investering in je eigen welzijn, wat op zijn beurt de kwaliteit van je relaties, inclusief die met je kinderen, verbetert. Door het belang van zelfzorg te erkennen en prioriteit te geven aan je eigen behoeften, geef je niet alleen jezelf toestemming om te bloeien, maar creëer je ook een gezonde omgeving waarin ook anderen kunnen gedijen. Dus onthoud, jij bent zelf de belangrijkste persoon, en door voor jezelf te zorgen, geef je niet alleen jezelf, maar ook degenen om je heen een waardevol geschenk.