Steeds meer stellen zijn er open over dat ze niet een traditionele monogame relatie hebben. En zodra je afstapt van de traditionele monogamie, gaat er een wereld van mogelijke relatievormen open. Open relaties, waarbij ieder van jullie met andere mensen kan afspreken. Swingen, waarbij je samen met andere mensen afspreekt. Polyamorie, waarbij jullie een relatie hebben met meerdere mensen. En daarnaast en daarbinnen zijn er nog zoveel mogelijkheden; cuckold, hotwife, cougar en nog veel meer.
Mijn partner wil een open relatie
Maar wat nu als je partner bij je komt met de vraag of jullie niet eens kunnen denken over een open relatie. En jij hebt dat eigenlijk nooit overwogen. Wat doe je dan?
Het onderwerp van een open relatie kan een gevoelig en complex gespreksonderwerp zijn. Wanneer je partner dit voorstelt, kan het een scala aan emoties oproepen, van nieuwsgierigheid tot angst. Vanuit mijn rol als relatietherapeut wil ik een aantal belangrijke punten belichten over hoe je hiermee om kunt gaan.
Exploreren: Onderzoek je eigen gevoelens
Het is essentieel om eerst bij jezelf te rade te gaan. Hoe voel je je echt over het idee van een open relatie? Heb je angsten, twijfels of misschien nieuwsgierigheid? Probeer deze gevoelens te herkennen en erkennen zonder jezelf te veroordelen. Schrijf ze desnoods op, zodat je ze beter kunt begrijpen en bespreken met je partner.
De ander ruimte geven: Begrip en empathie
Wanneer je partner een open relatie voorstelt, is het belangrijk om hun standpunt te respecteren en te proberen te begrijpen waar dit verlangen vandaan komt. Dit betekent niet dat je het direct eens moet zijn, maar luisteren zonder te oordelen kan een open en eerlijk gesprek bevorderen. Vraag je partner naar hun beweegredenen en probeer met empathie te luisteren. Het kan helpen om vragen te stellen zoals: “Wat hoop je te bereiken met een open relatie?” of “Hoe zie je onze relatie in een open context?”
Grenzen voelen en aangeven: Jouw comfortzone respecteren
Het is cruciaal om je eigen grenzen te kennen en duidelijk aan te geven. Een open relatie kan alleen werken als beide partners zich er comfortabel bij voelen. Neem de tijd om na te denken over wat voor jou acceptabel is en wat niet. Communiceer deze grenzen helder en wees niet bang om nee te zeggen als iets niet goed voor je voelt. Een goede vuistregel is: als je het gevoel hebt dat je iets doet uit angst om je partner te verliezen, dan is dat een rode vlag.
Communicatie: De sleutel tot succes
Open en eerlijke communicatie is de basis van elke gezonde relatie, en dit geldt des te meer voor een open relatie. Zorg ervoor dat jullie regelmatig en openlijk praten over jullie gevoelens, verwachtingen en zorgen. Stel samen duidelijke afspraken op en wees bereid om deze regelmatig te evalueren en aan te passen indien nodig. Het kan nuttig zijn om gestructureerde momenten in te plannen om over jullie relatie te praten, zodat beide partners zich gehoord en begrepen voelen.
Trial and error: Zie het als een weg die je samen bewandelt
Bedenk je dat je niet direct al zeker hoeft te weten wat je wel of niet wil. Durf je het aan om het eens te proberen? Doe het dan vooral. En weet dat het okee is om terug te komen op wat je hebt gezegd. Soms denk je dat iets bij je past, en blijkt dat je je toch heel ongelukkig, ongemakkelijk of jaloers bij voelt. Blijf daar eerlijk over. Het is een weg die je samen bewandelt en waarbij je constant bij elkaar checkt; is dit nog ok voor jou?
Praat erover met anderen
Wat ook fijn kan zijn, is om er met mensen over te praten die zelf een open relatie hebben. Ken je ze niet? Dan zou je bijvoorbeeld een account kunnen maken op een site zoals SDC, waar je onder andere mensen met open relaties tegen komt. Je kunt altijd eens proberen om het gesprek dan aan te gaan over hoe het voor hen werkte. Waar liepen zij tegenaan? Wat hebben zij gedaan als het lastig werd?
Conclusie: Een gezamenlijke beslissing
Een open relatie is een gezamenlijke beslissing die alleen kan werken als beide partners er volledig achter staan en zich er goed bij voelen. Door te exploreren, ruimte te geven, je grenzen aan te geven en open te communiceren, kunnen jullie samen ontdekken of dit pad het juiste is voor jullie relatie. En onthoud, het is oké om professionele hulp in te schakelen als jullie er samen niet uitkomen. Relatietherapie kan helpen om dit proces in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat beide partners zich gehoord en gerespecteerd voelen.